Tuesday, March 6, 2007

Dinkelbröd med massor av frön

Jag bakade idag också, och för en gångs skull lade jag på minnet exakt hur jag gjorde. Det här blir ett gott, saftigt bröd med en knaprig skorpa.

1 limpa

25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
2 msk olja
1 tsk honung
1/2 dl vetekross, kokas med 1 dl vatten till en gröt som får svalna
3 msk linfrö
1/2 dl solrosfrö
1/2 dl pumpafrö
4 dl fullkornsmjöl av dinkel
ca 3 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och häll över 1/2 dl vatten (kallt går bra, men det får inte vara varmare än 37 grader). Blanda i olja, salt och honung. Rör sedan ner alla fröna och 3 dl av mjölet. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa 1-4 timmar. Blanda sedan ned resten av mjölet och arbeta degen ordentligt. Täck bunken igen och låt jäsa 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp ut degen på en plåt med hjälp av en slev och forma försiktigt till en limpa. Täck över med bakduk och låt jäsa 30 minuter. Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda i 40 minuter. Öppna gärna ugnsluckan ett par gånger under gräddningstiden och släpp in kall luft, det ger en bättre skorpa.

Har du ont om tid kan du hoppa över den första jäsningen och blanda ihop alla ingredienserna direkt. Det blir inte riktigt lika bra, men gott ändå!

No comments: