Monday, March 19, 2007

En balsamicoreduktion till min syster

Här kommer såsen du ville ha, Linda! Den är väldigt god till väldigt mycket, men jag måste säga att största hittarna nog har varit ankbröst och kalvfilé. Ankbröst hittade vi frysta, det blev jättegott och inte jättedyrt. Kalvfilén var vår nyårsmiddag. Godaste vinet till är naturligtvis en amarone (och nej, använd den inte i såsen, det är den för god för), men en ripasso fungerar också väldigt bra.

5 msk strösocker
4 dl kalvfond (utspädd)
3 dl rött vin
4 soltorkade tomater
1,5 dl balsamvinäger

Smält sockret i en kastrull utan att bränna det. Resultatet ska bli orangebrunt, och det tar ganska lång tid och måste passas noga. Värm fond i en kastrull bredvid och se till att den är nära kokpunkten när sockret börjar smälta. När sockret är färdigt häller du på lite i taget av den heta fonden, och rör så att sockret och fonden blandas. Ge inte upp om sockret blir en hård hinna i botten (det händer mig varannan gång ungefär) utan försök pilla loss det och koka med fonen under ömrörning så att det smälter igen. Häll sedan på vinet och balsamvinägern och låt långsamt koka ihop (reducera) till ca 1/3 av ursprungsvolymen. Smaksätt med salt, peppar och strimlade, soltorkade tomater.


Förresten, äter du middag med mig imorgon efter att barnen somnat? Vad ska vi hitta på då?

2 comments:

Anonymous said...

Mmmmmmmm, god!

berulv said...

Okay. 2 år senere så er sausen fortsatt like god. Takk skal dere ha. Hilsen Berulv :-)