Monday, March 19, 2007

Majskycklingbröst med rotfrukter och jordärtskockspuré

Vår söndagsmiddag blev väldigt god, så den måste jag såklart dela med mig av! Det här är perfekt bjudmat också eftersom kycklingen avslutas i ugn och allt annat kan göras i förväg.

Till 4
4 majskycklingfiléer
smör att steka i
3 dl finhackade rotsaker (igår hade vi majrova, morot och palsternacka)
3 dl hönsbuljong
3 msk balsamvinäger
3 stora jordärtskockor
6 medelstora potatisar
1/2 dl crème fraiche
1-2 msk smör
1/2 paket bacon
100-200 g sockerärter eller haricots verts
salt och peppar

Hacka rotsakerna fint. Fräs dem lätt i en klick smör och häll på kycklingbuljongen. Låt reducera till hälften. Smaksätt med balsamvinägern. Salta och peppra kycklingfiléerna och bryn dem i smör så att de får fin färg. Lägg i en ugnsform och stek på 150 grader tills de är färdiga, det tar ca 30 minuter (säkraste sättet är att använda stektermometer och steka till en innertemperatur på 70 grader). Skala och koka potatis och jordärtskockor. Dela skockorna i mindre bitar och koka tills allt är mjukt. Gör en puré av potatis och skockor tillsammans med crème fraiche och lite smör. Smaka av med salt och peppar. Koka haricots verts eller sockerärter 1-2 minuter och spola dem sedan med kallt vatten. Gör små knippen av dem, vira en halv baconskiva runt och stick en tandpetare igenom. Stek på låg värme tills baconet är knaprigt. När kycklingen är färdig så värmer du på puréen (micro går utmärkt) och sockerätrer/haricots verts, kokar upp rotsaksbuljongen på nytt (montera ev. med lite smör) och lägger upp allt snyggt på tallrikar.

2 comments:

art[e]fact said...

Wow, ska tipsa min käre karl om det här! (Är själv veggo, därför.. ) :)

Carolina said...

Gör det, det var urgott! Men du, både puréen och rotsaksbuljongen (om du använder grönsaksbuljong istället för kyckling)är säkert väldigt goda till annat också. Quorn borde ju funka, till exempel.