Monday, March 19, 2007

Blåbärspaj

I lördags ville jag göra en efterrätt men orkade inte gå och handla, så det blev en blåbärspaj på frysta bär som vi hade hemma. Jag gjorde en ganska liten paj, lagom till fyra, men det går bra att dubbla receptet om man vill ha en större paj.
Smuldeg:
3 dl mjöl
3 msk strösocker
100 g smör
1/2 dl hackade mandelspån
2 tsk mald ingefära
2 msk vatten

Fyllning:
3 dl blåbär
3 msk potatismjöl
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk kardemumma

Blanda alla ingredienser till degen. Tag två tredjedelar av degen och kläm ut till en botten (jag använde en liten, fyrkantig form, ca 20*20 cm och 2,5 cm djup). Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Tag ut och låt svalna.

Om frysta blåbär används, tina den och låt dem rinna av ordentligt. Blanda bären med potatismjöl, socker, vaniljsocker och kardemumma. Lägg bären i formen och smula över den sista tredjedelen av degen. Grädda i 175 grader ca 30 minuter. Ät med en kula god vaniljglass, eller med vaniljsås (snabbmarsan är såklart inte fel här heller).

4 comments:

art[e]fact said...

Den här ska definitivt provas snart! Gud så god den ser ut!

Carolina said...

Japp, god var den! Och snygg ;)

Kinna said...

Receptet låter väldigt gott!

Carolina said...

Ja, det blev lyckat med både mandeln och kryddorna. Jag brukar ofta ha en klutt mandelmassa i min smuldeg (supergott, särskilt till äpplen) men nu hade jag ingen hemma så då testade jag med mandel istället. Kryddorna var för att ge den en mer "vintrig" touch, blåbär är väldigt mycket sommar för mig annars.