Thursday, March 15, 2007

Choklad- och chiligryta med limemarinerade bönor

Till skillnad från min syster och hennes man har vi här hemma inte så bra koll på vilka viner man ska välja till vilken mat. Därför kan systembolagets hemsida tillsammans med allt om vins vinguide vara en välsignelse när man försöker träffa rätt (eller så kan man ringa och fråga syster och systers man, men det kan jag ju inte tipsa bloggläsare att göra.) Systembolaget har nämligen en riktigt bra receptbank på sin hemsida, drycknyckeln, där de matchar recepten med viner. Det här receptet hittade vi när min man hade fått dyra viner i present av sin svärmor. Det har blivit en omtyckt bjudrätt som vi lagat så många gånger att vi nu måste pausa för att inte tröttna på den.

4 port
Grytan
600 g grytbitar, nötkött
1 msk smör
1 gul lök
1/3 grön chili
1/3 röd chili
2 msk tomatpuré
1 1/2 dl vatten
1 msk kalvfond
30 g mörk choklad, minst 70% kakao
1/2 msk salt
2 krm svartpeppar

Limemarinerade bönor
1 burk små svarta bönor
1 burk cannellinibönor
1 dl hackad färsk koriander
1 lime (rivet skal och saft)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar

Bryn köttet i smör i en tjockbottnad kastrull. Hacka lök och chili (ta bort frön och vitt i chilin), tillsätt det tillsammans med tomatpuré och fräs i ytterligare 2 minuter. Häll i resten av ingredienserna, koka på svag värme i minst 50 minuter. Rör om då och då och häll i mer vatten om det kokar bort för mycket vätska. Smaka av med mer salt om det behövs.

Häll av bönorna och skölj dem med kallt vatten. Blanda i en skål med resten av ingredienserna och låt stå i minst 20 minuter.

Servera med bröd och enligt systemet ett smakrikt kraftigt rödvin, gärna ur gruppen strama och nyanserade.

Måste lägga till att bönorna går att servera till massor av andra härliga saker, kan bland annat tänka mig att de blir kanon till det grillade i sommar!

1 comment:

Carolina said...

Bloggläsare kan däremot fråga oss här! Det tycker vi bara är roligt :)