Tuesday, March 6, 2007

Cappuccinoskum - en efterrätt som får gästerna att tystna

Den här efterrätten är nästan magisk. Jag fick den hemma hos min syster. Vid första tuggan tystnade alla. Under tiden vi åt kom ett enstaka "mmm". Efter det har jag bjudit på den två gånger, båda gångerna med samma effekt - tystnad och njutning.

1+2 dl vispgrädde
3 msk espresso
1 ½ msk farinsocker
2 äggulor
150 g. vit choklad
kakao till garnering

Blanda 1 dl grädde, kaffe, socker och äggulor i en kastrull. Sjud under vispning på svag värme till en tjock kräm. Ta av kastrullen från plattan. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i äggkrämen, rör tills chokladen har smält. Vispa 2 dl grädde löst och blanda ner den i krämen. Fördela krämen i koppar och ställ i kylen ett par timmar. Garnera med siktad kakao.

Det är viktigt att krämen blir tjock när den vispas och att grädden är löst vispad. Annars förlorar man skumeffekten.

2 comments:

Lotta said...

är det espressokaffepulver eller färdigbryggd espresso som avses i receptet?

Linda said...

Färdigbryggd!