Tuesday, March 6, 2007

Vietnamesiska rullar med fantastisk dipsås

Nu är jag först med att lägga in receptet, men jag ger all cred till min syster som bjöd mig på detta första gången i London. På den tiden var det nog lite svårt att få tag på rispapper i Sverige, nu är det lättare. I Stockholm finns rispapper i asiatiska affärer, till exempel i affären vid SF Söder i Söderhallarna. Det är runda, platta paket med nåt som ser ut som stora, runda, platta nudlar inuti.

Rispapper använder man som omslag, lite som tortillabröd. Lägg en blöt kökshandduk på en tallrik. Häll sen upp ljummet vatten i en stor bunke eller en stekpanna. Doppa ner rispappret i vattnet och håll det där några sekunder, tills pappret blivit mjukt. Lägg det på den våta handduken och doppa nästa. Papprena är ganska ömtåliga, så man får vara försiktig. De ska gärna vara hela när de används.

Här kommer själva receptet. Det är för en portion. Varför vet jag inte...

1/2 kycklingfilé
2 tigerräkor
80 g biffkött
2 rispapper
6 grönsalladsblad
1 kvist koreander
1 kvist mynta1 kvist holy basil (finns ibland i vanliga mataffärer, annars på asiatiska affärer)
1 dl munggroddar
1 dl strimlad morot
1 msk tärnad mango (kan med fördel köpas fryst, färdigtärnad)

sås:
2 msk soja
2 msk risvinäger
1 tsk sesamolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk kokossocker (säljs i "klumpar" i asiatiska butiker)
2 msk hackade jordnötter
2 tsk finhackad morot
2 tsk finhackad vårlök
1 finhackad chilifrukt (vanlig röd spansk peppar)

Såsen blandas och hälls upp i portionsskålar. Kycklingen, tigerräkorna och köttet ska stekas och sen lägger man upp alla ingredienser på uppläggningsfat. Ta ett rispapper, lägg i det du vill ha och rulla ihop till ett paket. Det gör man enklast genom att lägga maten som en rand mitt på pappret. Lämna tre-fyra centimeter papper uppåt och nedåt. Sen viker man först in pappret uppe, nere och från höger och vänster. Som ett kuvert. Då hålls all mat på plats inne i pappret. Här kommer det bästa in: doppa rullen i den fantastiska såsen, ät och njut!

No comments: