Saturday, April 23, 2011

Nässelsoppa

Sparrislandet var fullt av späda nässelskott. Två flugor i en smäll och efter en stunds rensande hade vi nässlor nog till en extrarätt på påskbordet.


Till fyra som förrätt:
2 liter nässlor, späda skott
1 1/4 liter vatten
1 buljongtärning
2 msk rumsvarmt smör eller margarin
3 msk mjöl
En skvätt grädde
Salt och peppar
Klippt gräslök, ägghalvor eller vad man vill garnera med

Skölj nässlorna väl i rikligt med kallt vatten. Till exempel kan man lägga dem i en bunke vatten så att jord mm sjunker till botten. Koka nässlorna i vattnet i 10 minuter. Sila av nässlorna, spara spadet! Låt nässlorna svalna, krama sen ur det sista spadet och hacka dem fint med en kniv. Blanda ihop smör och mjöl i en kopp. Häll spadet i en kastrull, ha i buljongtärningen och smörblandningen. Koka upp och låt koka i 3-4 minuter. Häll i nässlorna och lite grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i tallrikar, glas, koppar eller annat och garnera.




No comments: