Tuesday, January 20, 2009

Indisk måltid

I lördags hade vi indisk fest hemma. Efter timmar av matlagning avnjöt vi en härlig smakexplosion. Jag är så glad att min graviditet inte har gett mig avsmak för kryddor och stark mat! I Indien serveras vegetarisk mat vid fullmåne, eller när familjens eller någon av gästernas husgud har sin speciella dag. Man tar också hänsyn till vilket stjärntecken familjemedlemmarna är födda i och avstår kanske från att servera fläsk på en viss veckodag utifrån hur planeterna står. Annars plockar man ihop vad som faller en i smaken, med hänsyn till gästernas tycke och smak förstås.

Vår måltid bestod av (uppifrån vänster och medurs) potatisraita, chapati, lammfärs med koriander, masoor dal och lök- och tomatcachumber.

Masoor dal
250 g skär masoor dal (vi använde röda linser)
5 vitlöksklyftor
1 tsk fruktkött från tamarind (eller färdig tamarindpasta)
salt
200 g röd pumpa, hackad, alternativt squash
1 medelstor lök, hackad
3 små tomater, hackade
1 cm färsk ingefära, hackad
2-3 gröna chilifrukter, hackade
1 tsk mald koriander
½ tsk spiskummin
1 tsk chilipulver av valfri sort
2 tsk limesaft
1 msk olja eller smör

Skölj linserna och låt dem ligga i vatten i 30 minuter. Hacka vitlöksklyftorna, 3 för sig och 2 för sig, de ska användas vid olika tillfällen. Om du använder tamarindkött, låt det dra i 1 dl varmt vatten i en halvtimme.
Koka upp 1,4 liter vatten i en kastrull, lägg i linserna, låt dem koka upp och ha i 1 tsk salt. Lägg i pumpan, löken, tomaterna, 3 vitlöksklyftor, ingefära, chilifrukter och koriander, spiskummin och chilipulver. Koka i en halvtimme. Konsistensen ska vara grötliknande och koktiden kan behöva förlängas.

Sila vattnet som tamarindköttet har dragit i och limesaften och häll i grytan. Koka i 2 minuter, ta kastrullen av plattan och vispa eller rör tills linserna är mosade. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna. Fräs de 2 vitlöksklyftorna som är kvar i 1 minut och häll dem sen över linsgrytan.


Lammfärs med koriander
7 hg finmalt lammkött
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
3/4 dl olja
300 g lök, finhackad
5 cm kanelstång
3 kryddnejlikor
3 gröna kardemummakapslar
1 bit färsk ingefära, 1x5 mm, fint hackad
1-2 gröna chilifrukter, fint hackade
1/4 tsk gurkmeja
3/4 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
2 tomater, finhackade
salt
2 dl finhackade korianderblad.

Koka lammfärsen i 10 minuter i 4 dl vatten med 1 hel skalad vitlöksklyfta och lagerbladen. Sila bort vätskan. Hacka resten av vitlöken fint. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs löken tills den är gyllenbrun (ca 20 min). Lägg i kanelstång, kryddnejlika, kardemumma, ingefära, vitlök och chili. Koka i 2 minuter, lägg i lammfärsen och bräsera i 5 minuter. Häll i gurkmeja, spiskummin och hälften av garam masala-pulvret. Fräs 5 minuter till och rör nu om ofta. Häll i tomaterna och salta. När vätskan från tomaterna har kokat bort ska blandningen bräsera under omrörning i ett par minuter till. Häll sen i 4 dl vatten och koka tills det är klart. Strö över korianderbladen och resten av garam masalan. Rör om väl och koka i 3 minuter utan lock. Rätten ska ha mycket lite sås.

Lök- och tomatcachumber
1 medelstor lök, fint hackad eller skivad
1 medelstor tomat, hackad
1 grön chilipepparfrukt, fint hackad
2 tsk korianderblad, hackade
limesaft
salt.
Blanda allt väl. Kan göras i förväg.


Potatisraita
1 stor potatis
3 dl yoghurt
salt och peppar
1/8 tsk mald spiskummin
en nypa paprikapulver
1 tsk hackade korianderblad.
Koka potatisen med skal i lite saltat vatten. Skala den när den har svalnat och skär i små kuber. Vispa yoghurten. Salta och peppra, ha i spiskummin och smaka av. Rör försiktigt ner potatisen. Häll över i en serveringsskål och garnera med paprika och korianderblad.

Chapati
Standarddegen till indiskt bröd är
2 dl vetemjöl
3/4 dl varmt vatten
2 tsk olja
Blanda vatten och mjöl till en deg. Droppa i oljan. Knåda för hand minst 5 minuter så att degen blir elastisk. Låt degen vila 1 timme under fuktig duk.
Chapati grillas i en lätt konkav panna, men vi gjorde dem i en vanlig stekpanna på spisen. Börja med att mjöla bakbordet. Dela degen i 12 bitar. Lägg ut degen och platta till den. Strö lite mjöl över degen. Kavla ut varje bit till tunna pannkakor, ungefär 15 cm i diameter. Lägg bröden ett och ett i en mycket het panna, vänd när de börjar få bruna fläckar. Tryck ner sidorna så att hela brödet får kontakt med pannan. Vänd en gång till så att första sidan blir ordentligt genomgrillad. Chapati ska helst ätas nybakad, men man kan göra dem i förväg och pensla båda sidorna med olja när de ligger i pannan. Vik sen ihop dem på mitten och svep in dem i folie. Värm före servering.

1 comment:

Johanna said...

Vi har blivit galna i att laga indiskt hemma, här fanns ett par nya saker. Knepigt ibland dock att få tag på precis allt i ett recept.