Wednesday, November 12, 2008

Kalkonpiccata med tomatsås och saffranspasta


Det här är en snabb vardagsvariant på den italienska klassikern piccata milanese, gjord på kalkonfilé istället för fläskfilé eller kalvschnitzel och med pasta istället för ris eller risotto. Smakerna är i alla fall desamma, parmesan, tomat och saffran. Tomatsåsen kan man förstås göra på sitt vanliga favoritsätt, eller ta färdig på burk om man har bråttom!
Till 4 vuxna:
2 kalkonfiléer
1 ägg
finriven färsk parmesan till panering
salt och peppar
pasta av valfri sort och mängd
1 pkt saffran
olivolja

tomatsås:
2 burkar hela plommontomater
1 schalottenlök
1 tärning grönsaksbuljong
en skvätt vitt vin
olivolja
svartpeppar
Börja med tomatsåsen. Hacka schalottenlöken mycket fint och fräs mjuk i olivolja. Häll på tomaterna, spadet och vinet och lägg i buljongtärningen. Låt puttra på svag värme i 30- 45 minuter. Efter halva tiden mosar du tomaterna fint (ta en sax och klipp dem direkt i kastrullen om det är svårt) så att såsen blir nästan slät. Smaka av med svartpeppar och ev. salt.
Skiva kalkonfilén på tvären, skivorna ska vara 1/2-1 cm tjocka. Vispa upp ägget. Riv parmesanen och blanda med salt och peppar. Koka pastan enligt anvisningarna och häll av den. Hetta upp en stekpanna med lite valfritt fett i. Doppa kalkonskivorna i först ägget och sedan parmesanen och stek dem på bägge sidor på medelvärme tills de är genomstekta (går ganska fort eftersom det är rätt tunna). Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna eller kastrull. Lägg i saffran och ev. lite salt och fräs runt. Precis innan maten ska serveras lägger du ner den kokta pastan i saffranen och fräser under omrörning tills den tagit färg och smak. Lägg upp pasta, kalkon och tomatsås på tallrikar och garnera med lite färsk basilika.

No comments: