Tuesday, November 11, 2008

Gåsmiddag


I lördags lagade vi gås tillsammans med några vänner. Det var svettigt, roligt, gott, lärorikt och bara liiiite stressigt trots att vi var fyra vuxna och fem barn, varav två bebisar. Vi har storslagna planer på att göra det här till en årlig tradition, men eftersom det var första gången hoppade vi över flera av tillbehören och köpte svartsoppan och kråskorven färdig. Svartsoppan smakade... flytande kryddig blodpudding med en massa sprit i. Typ. Jag åt inte upp, men övriga vuxna i sällskapet gjorde det. Fyraåringen sa "mmm" efter första skeden men sen ville hon inte ha mer. Gåsen däremot, den åt hon mängder av.

Vi fyllde gåsen med tärnade, syrliga äpplen, katrinplommon i bitar några kvistar timjan. Var det kanske lök i också? Inälvorna och vingarna kokade vi fond på tillsammans med gul lök, morot, rotselleri, salt, lagerblad, timjan, persilja och några pepparkorn. Fonden använde vi sedan som bas i gräddsåsen, plus att vi kokade kråskorven i den. Potatisen till kokade vi nästan klar och stekte sedan hel i gåsfettet med bara lite salt på. Traditionellt ska man tydligen steka den med brunt socker, men eftersom min man bestämt hävdade att sötman skulle förstöra bourgognen vi skulle dricka till så lät vi bli. Rödkålen hoppade vi över helt, det får bli nästa år!
Min man gjorde förövrigt ett litet sidoprojekt med gåslevern. Han marinerade den i rödvin, konjak och lite socker, stekte och lade upp på en bit levainbröd.
Gåsmiddag i förenklad form
1 lagom stor gås
äpplen
katrinplommon
ev lök
några timjanskvistar
1 citron
potatis
salt och peppar
kycklingbuljong eller hemkokt fond
ev. lite rödvin eller portvin
ev. lite soja för färgens skull
grädde
Steksnöre och en kraftig nål
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg aluminiumfolie i botten på ugnen, över det en långpanna som fettet kan rinna ner i och ovanpå den gallret där fågeln ska ligga. Skär av vingarna på gåsen och dra ut inälvorna (de ätbara brukar ligga lösa inne i gåsen). Koka om du vill fond på dessa, eller gör en kråskorv eller något annat kul. Skär bort det synliga fettet och lägg i en kastrull (det kan du smälta och steka potatisen i). Tärna äpplen, skär katrinplommonen i bitar och hacka den eventuella löken. Blanda och fyll gåsen med blandningen samt någr timjanskvistar. Sy ihop öppningen så att fyllningen inte trillar ut. Gnid gåsen utvändigt med citron och salta och peppra väl. Sätt in i ugnen. Beräkna en ungefärlig stektid på 20 min+(20 min*antal kilo). Kontrollera att gåsen är färdig genom att sticka en tjock nål djupt i låret, om vätskan som kommer ut är genomskinlig är gåsen klar. Var noga med att ösa gåsen ofta med det avrunna fettet så att den blir saftig.
Under tiden skalar och kokar du potatisen så att den är nästan helt klar, och gör en gräddsås på antingen fonden du kokat eller lite kycklingbuljong, ev. en skvätt rödvin eller portvin och ganska mycket grädde. Vår fick så läbbig färg att vi fick ha lite soja i också så att den såg aptitlig ut. Du kan också smälta det bortskurna gåsfettet i en kastrull (eller så tar du lite av det som hamnar i långpannan, det är mycket fett på en gås).
När gåsen är klar trancherar du bröst och lårkött och lägger upp benen hela. Ta ut fyllningen och servera som tillbehör. Stek snabbt potatisen i gåsfett med salt (och brunt socker om du inte har något Bourgogne att förstöra) och häll upp såsen. Klart!

3 comments:

Schizomamman said...

Åh, så gott!

Jag älskar allt med en riktig skånsk gåsamiddag, på den tiden då jag bodde i Skåne längtade jag hela året. Svartsoppan var nästan det godaste:)

Ett år var vi ett gäng studenter som skulle laga en riktig gåsamiddag tillsammans, jag fick den äran att köpa gåsen. Jag köpte fel och köpte en tupp (!) istället, men det blev gott iaf.

Frågan kvarstår dock, var köper man en gås? Är det beställningsvara?

/(Sankta)Cecilia

Carolina said...

Vi köpte i Söderhallarna, en saluhall. Fast jag vet att jag har sett det i stora matafförer så här års, men vill man vara säker så ska man nog beställa! Tupp låter spännande, det har jag aldrig ätit.

Anonymous said...

Men så perfetk, jag har längre klurat på att tillaga gås men nu fick jag mig en läxa här! Tack tack! Problemet är bara att hitta "en lagom stor" gås, har bara sett dessa jättar på halvmetern i frysdiskarna...