Sunday, October 26, 2008

Majsigt potatismos (fufu)

Igår lagade jag ett jättegott afrikanskt potatismos, fufu. Tyvärr hann vi äta upp allt innan vi kom på att vi skulle ta en bild. Bild får komma nästa gång moset lagas, för det kommer att lagas igen! Det var väldigt lätt att göra om man bortser från en av ingredienserna som är ett speciellt klarat kryddsmör. Det är vanligt att klara smör i Afrika, för då kan man få bort mjölkproteinet vilket gör att smöret håller sig längre.

Koka 2 medelstora bakpotatisar och omkring 200 g sötpotatis. Mosa potatisen med en gaffel och häll i 6 dl majskorn. Häll 2,5 dl kokosgrädde, 1 msk olivolja och 1 msk kryddsmör i en kastrull. Låt det koka upp och blanda det sen med potatisen och majsen. Krydda med 1,5 tsk garam masala och 2 krm salt. Rör om och servera.

Så här gör man smöret:
500 g osaltat smör
1/5 medelstor rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
ca 7,5 cm färsk ingefära, skalad och finhackad
1 tsk bockhornsklöverfrön
1 tsk mald spiskummin
1 tsk kardemummafrön
1 tsk torkad oregano
3 krm mald gurkmeja
8 basilikablad

Smält smöret i en kastrull på låg värme under flitig omrörning. Skumma ytan och kasta skummet, låt smöret sjuda vidare uttan att det bränns vid, tills det inte bildas mer skum. Häll i lök, vitlök, ingefära, bockhornsklöverfrön, spiskummin, kardemumma, oregano, gurkmeja och basilika och låt sjuda i ytterligare 15 minuter. Rör om då och då. Dra kastrullen från värmen och låt stå tills kryddorna sjunkit till botten. Sila smöret genom en finmaskig sil.

Receptet räcker till ungefär 3,75 dl. Smöret håller sig i en luftät burk i kylen i upp till 3 veckor.

5 comments:

Anonymous said...

Det låter gott! Bokmärker receptet!

Anonymous said...

Hm..när jag åt fufu i Ghana kunde jag inte annat än att börja tänka på `slime´ som man lekte med som liten. Konsistensen på maträtten var sådan iaf. Där använde de cassava eller en annan större rot, som jag glömt namnet på, för att laga fufun. Ok men både jag och min reskamrat enades om att rätten nog kunde räknas till gruppen maträtter som kräver "acquired taste".

Linda said...

Heléna: här blir det ju orange med smak av kokosmjölk. Smaken påminner lite om risgrynsgröt faktiskt. Fast ändå rätt olik det vi är vana vid här...

Anonymous said...

Ditt fufu recept låter både gott och är nyskapande...

Själv brukar jag göra min fufu på casava och plantaine som jag kokar och mosar, blandar med smör (och lite grädde för den goda smakens skull).

Har även prövat att blanda kokbananen (plantainen) med vanlig banan. Inte byta ut, utan blanda, det blev en höjdare...

Nadde said...

Hmm, det där låter inte som fufu...? Låter med som...tja, potatismos. Har aldrig hört talas om fufu gjord av potatismos och absolut aldrig hört talas om att man kryddar fufu! Vilket land är receptet ifrån?

Nu blev jag allt nyfiken ;D