Thursday, December 6, 2007

Svartrötter gremolata

Ekolådan fortsätter att inspirera min matlagning. Förra veckan fick vi de tjockaste svartrötter jag någonsin har sett. Vi testade ett recept som följde med i lådan: svartrötter med gremolata och skinka.

Till 4 personer, som tillbehör eller förrätt.
4 svartrötter
4 skivor lufttorkad skinka
Gremolata:
2 msk hackad bladpersilja
1 msk rivet citronskal
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk riktigt god olivolja
salt och peppar.

Skala svartrötterna under rinnande vatten med en potatisskalare och lägg dem i en bunke med kallt vatten och lite färskpressad citron så att de inte blir missfärgade. Skär rötterna i 15 cm långa bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten, det tar ungefär en kvart. Låt dem svalna.
Blanda ingredienserna till gremolatan i en skål. Smaksätt med salt och peppar. Vänd svartrötterna i blandningen. Linda in dem två och två i skinkskivorna. Kör i ugnen i 150 grader, 10-15 minuter.

Vi serverade dem till lammracks, men egentligen är det en rätt som klarar sig helt själv som förrätt.

3 comments:

Lisa FW said...

Hej söta systrar!
Jag har flyttat till:
http://matalskaren.taffel.se
Blir glad om ni uppdaterar länk.

Carolina said...

Lisa: Självklart ska vi uppdatera länken! Vi ses på nya stället :)

Kinna Jonsson said...

Svartrötter är min favorit så det här vill jag gärna pröva.