Thursday, December 6, 2007

Citronrisotto och grillade havskräftor


Den här risotton kommer jag definitivt att laga fler gånger, och jag kan tänka mig att kombinera ihop den med fler ingredienser och andra tillbehör. Citronsmaken var distinkt men ändå mild, och utgjorde en perfekt match till havskräftorna (som förövrigt var kryddade med färsk salvia och grillade i ugn). Jag har en idé om att man kan servera en miniportion av risotton toppad med en grillad pilgrimsmussla som förrätt, vad tror ni om det?

2 schalottenlökar
skal och saft från en citron
ca 3 msk olivolja
3 dl arborio- eller avioriris
ca 2 dl torrt vitt vin
ca 1 liter varm kycklingbuljong
2 dl (60g) riven färsk parmesan, helst parmeggiano reggiano
salt

Tvätta citronen noga och skala av det gula skalet i tunna strimlor med en potatisskalare. Skär/hacka remsorna i mindre bitar. Dela citronen på mitten och pressa ur saften. Hacka löken fint.
Värm buljongen i en kastrull för sig. Därefter börjar du med risottokastrullen. Fräs löken tillsammans med citronskalen i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Den ska bli mjuk utan att få färg. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut tills dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det nästan har ångat bort. Rör om hela tiden. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3-4 dl, ta sedan 1 dl efter hand som riset suger åt sig buljongen. Ha även i citronsaften tillsammans med den första omgången buljong. Rör om ofta och sänk värmen.
Risotton ska bli lös med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd, det tar ca 20 minuter från att du häller på vinet.
Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner en klick smör och riven parmensanost. Osten och smöret gör risotton fastare och krämigare. Smaka av med lite salt. Rör om väl och servera direkt.

4 comments:

Kajsa said...

Halleluja vad gott det låter! Både varianten ni åt och den med pilgrimsmusslor. Bums upp på nästa helgs meny.

Tack för inspiration.

ragazze-Maria said...

Det lät supergott och din idé med pilgrimsmusslor lät också som en höjdare. Lägger till den i den mentala nyårsmeny-funderar-listan!

Nässelblom & choklad said...

Det här låter hur gott som helst! Jag gör ofta risotto, men citronsmak och havskräftor låter som riktig fest.

Anonymous said...

情趣用品,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,色情,成人影片,色情影片,免費A片

情趣用品,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊

情趣用品,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影

A片,aio,av女優,av,av片,aio交友愛情館,ut聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,視訊聊天室,080苗栗人聊天室,上班族聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,一夜情聊天室,情色聊天室,情色視訊,美女視訊,辣妹視訊,視訊交友網,免費視訊聊天,視訊,免費視訊,美女交友,成人交友,聊天室交友,微風論壇,微風成人,sex,成人,情色,情色貼圖,色情,微風,聊天室尋夢園,交友,視訊交友,視訊聊天,視訊辣妹,一夜情

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣

情趣用品,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,日本AV,寄情築園小遊戲,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,色情遊戲,一葉情貼圖片區,色情網站,色情影片,微風成人, 嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,18成人,成人影城,成人圖片,成人影片,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,080視訊聊天室,視訊聊天室

情色,A片,AIO,AV,日本AV,色情A片,AV女優,A漫,免費A片,A片下載,情色A片,哈啦聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費視訊聊天,上班族聊天室,080中部人聊天室,視訊聊天室,視訊聊天,成人聊天室,一夜情聊天室,辣妹視訊,情色視訊,成人,成人影片,成人光碟,成人影城,自拍

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,A片,A片,情色,情色

情趣用品,A片,aio,av,av女優,a漫,免費a片,aio交友愛情館,a片免費看,a片下載,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,色情影片,情色網,色情網站,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人小說,成人電影