Thursday, December 13, 2007

Osso buco

Efter att ha lagat svartrötter med gremolata fick jag ett nästintill oemotståndligt sug efter osso buco. Ett härligt långkok på kalv med smak av citron, vitt vin och vitlök. Till 4
4 skivor kalvlägg (finns inte kalvlägg går det även bra med rygg, men det måste vara mycket fett och mycket ben på köttet)
4 msk vetemjöl
5 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 stjälk blekselleri
2 kvistar timjan
1 lagerblad
1 bit citronskal
2 dl torrt vitt vin
2 dl kalvbuljong
3 tomater
1 msk tomatpuré

Gremolata:
4 finhackade vitlöksklyftor
rivet skal av en citron
2 msk finhackad persilja

Salta och peppra köttet och vänd det i mjöl. Hetta upp olja i en stor gryta och bryn köttet på båda sidor. Ta sen upp det och håll det varmt.
Skala lök, vitlök, morötter och blekselleri och finhacka dem. Lägg ner grönsakerna i grytan och fräs medan du rör om. Häll i citronskal, tomatpuré, timjan och lagerblad. Späd med vin och buljong. Flå (häll kokande vatten på tomaterna och dra sedan av skalet) och kärna ur (dela tomaterna i fyra klyftor och skär bort innanmätet) tomaterna. Skär tomaterna i småbitar och lägg i dem i grytan. Rör om väl och lägg i köttet. Låt koka i minst 1,5 timme på svag värme.
Lägg upp köttet på ett serveringsfat, häll över såsen och strö över gremolata. Servera med risotto eller risoni.

3 comments:

Viktoria said...

Kära systrar, kalvkoket ser härligt ut. Ville annars bara hälsa er god jul.

Anonymous said...

God kväll systar! Saknar er ute i matbloggar-världen! God fortsättning på det nya året & på återseende! Hälsningar från Öland

Anonymous said...

ÅH, detta blir jag sugen på att testa!