Wednesday, December 5, 2007

Chokladtårta till morfar!

Våran pappa fyllde år för inte så värst länge sedan, och enligt familjetradition har döttrarna då med sig en tårta. Just den här gången var det dock äldsta dottern och dotterdottern, tre-och-ett-halvt, som bakade. Kraven på årets tårta var just att den skulle gå lätt att baka för en treåring, plus att det skulle vara god såklart. Ett plus hade varit om den var laktosfri också, men det lyckades vi inte hitta någon. Som tur var gjorde det inte så mycket eftersom halva den här tårtan var det (botten), och det föll sig så att den yngre av tårtbakerskorna inte gillade just botten. Alltså delade hon och den laktosintoleranta familjemedlemmen på en bit. På tvären.

Jag måste berätta om dekorationerna också. Om ni tycker att de ser fantasifulla ut beror det på att tre-och-ett-halvt-åringen (det halva året är mycket viktigt enligt henne själv) fick en blyertspenna i handen och blev tillsagt att rita krumelurer på ett smörpapper. Sedan fyllde jag i hennes mönster med smält vit choklad med hjälp av en smörpappersstrut. Efter någon timme i kylen var de stenhårda och gick lätt att pilla bort och dekorera med.

Botten:
300 g mandelmassa
3 ägg
3 msk kakao

Mousse:
200 g choklad (jag använde 100 g marabou mörk och 100 g 70%-ig)
1 äggula
3 dl vispgrädde

Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Riv mandelmassan fint och blanda ned ett ägg i taget. Tillsätt kakao och blanda noga. Häll i formen och grädda i 175 grader i drygt 25 minuter.
Smält blockchokladen övr vattenbad. Låt svalna ordentligt. Vispa grädden inte allt för tjockt. När chokladen är sval rör först ned äggulan, sedan vänder du försiktigt ned grädden. Bred moussen på kakan och dekorera efter smak och fantasi.

5 comments:

lina said...

Ser såå god ut! Älskar chokladtårta, blir helt lycklig av det!!!

Katrin said...

Mandelmassa är ju jättegott och choklad också... Dessutom verkar det enkelt även för en trettio-och ett-halvt-åring;-)
/Katrin

Jenny Grannas said...

När jag ser den där härliga tårtan börjar jag snabbt göra en överslagsräkning när nån när och kär person fyller år så jag får en anledning att baka den! :)

Nässelblom och choklad said...

Härlig tårta! Härligt också med kreativa tre och ett halvt-åringar!

Anna said...

ser jätte proffsigt ut!