Saturday, November 10, 2007

Två små smörgåsar


Det här bjöd vi på som förrätt för ett tag sedan när vi hade utländska gäster. Det ena är skagenröra toppad med kalixlöjrom, och det andra är en röra med rökt renstek och rejält med pepparrot. Båda ligger på kvadrater av ljust knäckebröd, men det går såklart lika bra med till exempel rostbröd. Jag gör inte någon av rörorna efter recept så jag har lite svårt att skriva ner mängderna, men det viktigaste är att klutta ner "kladdet" försiktigt lite i taget så att röran inte blir för lös.
Skagenröra
1/2 kg räkor med skal
ett knippe dill
crème fraiche
lite majonäs
salt och vitpeppar
löjrom att toppa med
Skala räkorna och hacka dem. Personligen tycker jag att det är gott med lite större bitar. Hacka dillen fint och blanda den med räkorna. Också här avgör smaken mängden, jag tycker att det ska vara mycket dill. Blanda sedan ned crème fraichen och majonäsen lite i taget, röran ska precis hålla ihop, mer ska det inte vara. Förhållandet crème fraiche-majonäs ska vara ungefär 5 till 1. Avsluta med nymald vitpeppar och yttepyttelite salt och blanda väl. Lägg upp på brödet och toppa med löjrom.
Rensteksröra
ca 100 g rökt renstek
1-3 msk färskriven pepparrot
crème fraiche (fet)
salt
Strimla rensteken fint och blanda med crème fraiche så att röran precis håller ihop. Smaka av med salt och färskriven pepparrot. Lägg upp på brödet och servera.

No comments: