Sunday, August 12, 2007

Scampi piripiri med sötpotatisplättar

Den här maträtten var ganska tidsödande och krånglig att laga och storasystern undrade om det verkligen var värt besväret. Det blev väldigt gott och de äkta männen (som var mer barnvakter än kockar just på den här middagen) tyckte absolut att det var värt besväret!
Receptet kommer från Marcus Samuelssons Street Food men vi ändrade litegrann, särskilt i mängderna som inte kändes riktigt hundra i kokboken. Dessutom tog vi ekologiska scampi istället för gambas, som det står i originalreceptet.

Fyra portioner
Sötpotatisplättar:
150 g sötpotatis
2 ägg
3 dl vetemjöl
4 dl mjölk
3 msk smält smör
2 msk honung
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
salt och peppar
smör till stekning

Sätt ugnen på 200 grader och rosta sötpotatisen tills den är mjuk. Låt den svalna och ta sen bort skalet och mosa den med en gaffel. Vispa en slät smet av ägg, vetemjöl och hälften av mjölken. Vänd i resten av mjölken och ha i smör, honoung, bakpulver och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Vispa i sötpotatisen och låt smeten stå svalt minst en timme, gärna över natten. Stek plättar i smör på låg värme, cirka 1/2 dl smet åt gången. Det är bra om man har plättlagg, upptäckte vi. Det blir ganska mycket smet och det gör inget alls om några satser blir förstörda.
Scampi med piripiri:
500 g råa scampi, skalade
1/2 dl olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
3 msk piripiri (en kryddblandning, se nedan)
2 kvistar koriander, hackade
1 liten chili, tunt skivad

Marinera räkorna i olivolja och vitlök 1 timme i kylen. Stek räkorna i en stekpanna på hög värme i 1-1,5 minuter. Vänd sen ner piripirin, koriander och chili och sänk värmen. Låt stå några minuter, servera omedelbart.

Piripiri:

Blanda 2 hackade vitlöksklyftor, 2 msk hackad koriander, 3 msk hackad persilja, knappt 1 dl olivolja, saft av 1 citron och 1 lime och 4 små heta chili (piripiri, urkärnade och hackade), salt och peppar. Satsen ger ungefär 2 dl.

No comments: