Friday, August 3, 2007

Rabarber- och hallonpaj med mandeltopping

Om man som jag har en lillasyster som älskar hallon, rabarber och mandelmassa är den här pajen ett måste! Jag hittade den förra sommaren i en bok som heter "Bär och Bakverk" och var naturligtvis tvungen att laga den till henne. Senast hade vi lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker till, men glass eller vaniljsås går naturligtvis också bra. Tänk på att pajen tar lite tid, först ska degen vila och sedan ska pajskalet vara i frysen.

Pajbotten:
125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker
1 krm salt

Fyllning:
3 rabarberstänger
1/2 dl socker
1/2 dl potatismjöl
1 1/2 dl hallon

Mandeltopping:
100 g mandelmassa
100 g smör, kallt
1 dl socker
1 dl vetemjöl

Ugnsvärme 175 grader

Använd en pajform som är ca 24 cm i diameter. Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop alla ingredienser till pajdegen. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme. Kavla ut degen och fodra formen. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i frysen en timme. Grädda pajskalet direkt från frysen ca 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Skär rabarbern i bitar. Lägg bitarna i en skål och vänd dem i socker och potatismjöl. Lägg rabarbern i pajskalet och strö över hallonen. Riv mandelmassan grovt och skär smöret i tärningar. Blanda ihop allt med socker och mjöl till en smuldeg. Strö smuldegen över fyllningen och grädda 35-40 minuter.

2 comments:

Mikke said...

Ser riktigt smarrigt ut - måste testas! Men vilken ugnstemp ska det vara på pajskalet??

Carolina said...

Oj då, det hade jag visst missat! 200 ska pajskalet gräddas i. Den är verkligen god den här pajen, väl värd att testas!