Saturday, August 25, 2007

Polkabetor med chèvre

Nu blir det mycket chèvre, men den här klassikern måste få vara med. Vi har använt polkabetor (mammaodlade) för att det är så snyggt, men det går precis lika bra med vanliga rödbetor.1 rödbeta per person (eller 2 om de är små)

lika många skivor chèvreSkölj bort all jorden från rödbetorna, men behåll skalet, "strängen" och ca 0,5 cm av blasten (annars blöder betan ut all färg). Koka upp vatten och lägg i betorna. Koka tills de är mjuka, de små tar 20-30 minuter, de stora tar längre tid. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp betorna och skölj dem i kallt vatten. Skala, skär bort sträng och blast och skiva dem grovt. Lägg upp skivorna på en plåt. Lägg en klutt getost på varje skiva och gratinera tills osten smält och fått lite färg.

3 comments:

Jenny said...

Måste fråga: vad är en polkabeta? Är det en sorts rödbeta? Smakar det likadant eller är det mer en estetisk grej? De ser väldigt fina ut!

Helena i Västerås said...

Lustigt, har också köpt hem chèvre de senaste veckorna (innan jag läst era recept).
Rödbetor och chèvre är ju så otroligt gott!

Linda said...

Jenny: en googling säger mig att polkabetan inte sorteras in i någon klass, men den smakar som rödbeta. Så ja, mest estetiskt :-). Man kan äta den rå, tunt skivad i en sallad också. Då behåller den bättre den vackra färgen. När de är råa ser de verkligen ut som polkagrisar.
Helena i västerås: kanske är det alla goda rödbetor som gör att man vill köpa så mycket chèvre... det är en fantastisk mix. Sött och salt.