Monday, August 6, 2007

Paella

Min man som har bott i Spanien i några år tycker att paella är toppenmat en varm sommardag. Tyvärr är det lite meckigt att laga, men igår fuskade vi lite och kokade inte egna musslor utan tog stora burkmusslor (sådana som säljs i likadana burkar som kräftstjärtar). Grunden i den här paellan är den klassiska Paella Valenciana, men vi har skippat paprika, gröna ärter, chorizo, skinka och havskräftor. Egentligen kan man ju ha i lite vad man vill, precis som i pyttipanna, men det här är en av de vanligare varianterna. Någon paellagryta har vi tyvärr inte, men det gick bra med traktörpannan också.

Till 4
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 spansk pepparfrukt
2 tomater
300 g kycklingfilé
300 g fläskfilé
200 g räkor med skal
1 burk musslor, eller mycket hellre 1 påse musslor med skal
3 dl ris
1 dl vitt vin
6-8 dl kycklingbuljong
olivolja
1 kuvert saffran
1 citron
salt och peppar

Hacka lök, vitlök och pepparfrukt fint. Ta bort kärnorna ur tomaterna och tärna dem. Strimla kycklingen och fläskfilén. Använder du musslor med skal så tvätta dem försiktigt, ta bort sjögräs och skräp och släng alla som är trasiga eller öppna och inte stänger sig när du knackar lätt på dem. Koka dem sedan med lök och vitlök i vitt vin och buljong tills de öppnar sig (om någon vill ha närmare direktiv så hör av er!). Åter till paellan: Häll rikligt med olivolja i en traktörpanna eller stor stekpanna. Hetta upp och fräs lök, vitlök och pepparfrukt utan att de tar färg. Lägg i kyckling, fläskkött och tomater och fräs en stund till. Häll över saffran och rör om ordentligt. Salta och peppra. Häll över vinet och låt puttra i några minuter. Ha så i buljongen och riset och låt allt koka upp. Sjud på svag värme i 20-25 minuter, häll på mer buljong om det behövs. Skala räkorna och klyfta citronen. Precis innan servering rör du i räkor och musslor och pressar över citron. Garnera med tjocka citronklyftor och servera!

2 comments:

Sara said...

Jag råkar älska paella och nu blev jag väääldigt sugen på att äta det, tyvärr är det som du säger lite meckigt att göra. Men man kan ju faktiskt förenkla det så som ni gjorde.

Camiseta Personalizada said...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso.(If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada.If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).