Sunday, August 19, 2007

Halstrad råbiff med vermouthsås

Det här är ett gammalt allt om mat-recept som vi gör med jämna mellanrum, och varje gång förundras vi över hur fantastiskt gott det är. Smakerna är så väl avvägda och perfekt matchade att det nästan är läskigt. Tillbehör är enligt orginalreceptet stekt potatis med lök, och det brukar vi också köra på. Glöm bara inte att det här är r å b i f f, även om den råkar vara lätt halstrad. Max en minut på varje sida, annars blir det förstörd!
Till 4
500 g nymalt magert nötkött (filé eller innanlår). Be butiken mala om du inte har köttkvarn!
4 äggulor
1 1/2-2 msk fransk senap
1/2 dl finhackad rödlök
1/2 dl finhackad rökt skinka
4 msk kapris
1 ask klippt smörgåskrasse
2-3 krm nymald vitpeppar
ca 1 tsk salt
olja till pensling

Vermouthsås:
1 grönsaksbuljontärning
1/2 dl torr vermouth
3 dl passerade tomater
ev. salt
3-5 stänk tabasco
1-2 msk smör

Garnering:
rödlöksringar
crème fraiche eller gräddfil

Blanda ingredienserna till färsen och forma fyra biffar. Pensla lätt med olja innan halstringen. Gör såsen: Koka upp vermouth, buljongtärning och passerade tomater och låt koka några minuter. Smaka av med salt och tabasco och vispa i ett par smörklickar. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna och halstra råbiffarna på hög värme, 1 minut på varje sida. Lägg upp dem på tallrikar, ringla såsen runt och klicka dit lite crème fraiche eller gräddfil. Garnera med rödlöksringar.

No comments: