Thursday, July 26, 2007

Bröllop i Roslagen

Under sommaren har lillasystern bjudit till bröllop. Självklart var maten central under kalaset. Till förrätt blev det tapas och cava i trädgården och till middag var en kock inhyrd. Jag tror att recepten kommer dyka upp så småningom, men vill inte vänta med att publicera lite bilder.

Middagen blev en grillfest. På menyn stod lammytterfilé, fläskkarré, entrecôte, halloumi, tomater och spett med zucchini och champinjoner.

Till det grillade serverades flera olika sorters tillbehör och sallader; risonisallad med tomatpesto, couscoussallad med kanel och spiskummin, sötpotatis med lime och chili, färskpotatis med örtolja, limemarinerade bönor med koriander samt tsatsiki och hemmagjord barbequesås.

Till efterrät blev det en chokladtårta som jag hittade på och bakade själv. Den var med chokladbotten av kladdkaketyp toppad med chokladmousse. Laktosfritt! Tyvärr finns det ingen bild på den, däremot finns det recept!

Chokladbotten:
175 g smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl mjöl
125 g 70% choklad
1 tsk vaniljsocker
2 msk espressopulver
kakao att bröa formen med

Smöra en form med löstagbara former och bröa den med kakao. Smält smöret i en stor kastrull. Lägg i chokladen och rör tills den också har smält. Rör ner socker, vaniljsocker och espressopulver. Rör ner ett ägg i taget. Rör sist ner mjölet. Grädda i 175 grader i 25 minuter.

Chokladmousse:
100 g choklad, 70% kakao
2 ägg, separerade och rumstempererade
2 tsk vaniljsocker

Smält chokladen i vattenbad. Tag den av plattan och rör ner äggulor och vaniljsocker. Vispa äggvitorna hårt. När chokladsmeten har svalnat något, vänd ner den i äggvitorna.

1 comment:

Orchidea said...

Grattis! Vad goot med Cava... jag tycker mycket om Cava.
Ciao.