Thursday, May 17, 2007

Toscarutor med frön och nötter

Helt vanlig toscakaka blir både godare och roligare med annat än bara mandel i toscasmeten. Här har jag tagit 1/4 vardera av solrosfrön, pumpakärnor, hackade valnötter och hackad mandel. Kakan är dessutom bakad på siktat dinkel eftersom jag inte hade vanligt vetemjöl hemma. Vill du göra en bakelse av den så dela den försiktigt rakt av, bred på ett lager vaniljkräm (marsan blir jättebra) och sätt ihop igen.
Till en långpanna

4 ägg
4 dl socker
4 dl siktat dinkelmjöl (vete går också bra)
4 tsk bakpulver
150 g smält smör
2 dl mjölk

Toscaglasyr:
150 g smör
1,5 dl socker
2,5 dl blandade frön och/eller nötter (pumpa, solros, valnötter och mandel hade jag)
2,5 msk mjölk
3 msk mjöl

Smörj och bröa en långpanna. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt mjölken och det avsvalnade fettet. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i långpannan och grädda den i c:a 25 min i 175° längst ner i ugnen.
Toscaglasyren: Hacka mandel och nötter. Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Tag ut den knappt färdiggräddade kakan och bred över glasyren. Sätt tillbaka kakan i ugnen, nu i mitten, och grädda ytterligare c:a 15 min. Glasyren ska då ha en vacker, knäckliknande färg. Skär kakan i lagom stora rutor och servera.

2 comments:

Mame said...

Låter fantastikt god - nötfreak som jag är!! Måste helt klart testas!!

Carolina said...

Mame: Det blev riktigt bra faktiskt, jag tror inte att jag någonsin kommer att göra tosca med bara mandel igen.