Thursday, May 17, 2007

Bulgogi -koreansk marinerad entrecôte

Jag har fått höra på en koreansk restaurang att japanerna snodde den här rätten, försämrade den och kallade den yakiniku. Jag har ingen aning om i fall det är sant, men i mitt tycke är bulgogi mycket godare. I grunden är rätterna ändå ganska lika, det handlar om tunt skuren entrecôte som manrineras i soja, vitlök, sesam, ingefära och socker för att sedan stekas snabbt och serveras med ris. Det speciella med bulgogi är såsen, den görs med en pasta gjord på jästa sojabönor och chili som bas och smakar stark och speciellt. Jag gillar sättet att äta på också: Man gör små paket av salladsblad, med ris, kött, sås och grönsaker i och äter med händerna.

Till 4
600 g tunt skivad entrecôte
4 dl japansk soja
6 msk socker
4 finhackade vitlöksklyftor
4 msk sesamolja
4 msk finhackad vårlök
4 tsk rostade sesamfrön
4 tsk riven ingefära

Sås:
8 msk go chu jang-pasta (finns i välsorterade asiatiska butiker, bl.a. den i Söderhallarna i Stockholm)
4 msk sesamolja
drygt 1,5 dl socker
1 1/5 dl japansk soja
4 msk ättikssprit
4 msk rostade sesamfrön

Blad av grönsallad eller isbergssallad, ca 6 stora per person (att äta med)

Skiva entrecôten mycket tunt (görs bäst med halvfruset kött och skärmaskin, men funkar även med färskt och mycket vass kniv). Blanda ihop soja, socker, vitlök, sesamolja, vårlök, sesamfrön och ingefära till marinaden. Häll över köttet och låt marinera ca 1 timme. Blanda ihop såsen i en skål. Grilla eller stek (utan fett) köttet på mycket hög värme i någon minut. Servera med ris (japasnks runt ris eller jasminris) och marinerade grönsaker (se nedan).

Kimchi (koreansk marinerad kål)
1/2 huvud kinakål
1 dl riven kålrot
2 msk koreansk rödpeppar (eller torkad chili av relativt mild sort)
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk fisksås
1 cm riven ingefära
1 msk socker

Lägg kålhuvudet i saltat vatten över natten. Rör ihop alla ingredienser utom kålen till en smet. Låt även denna stå över natten. Skölj kålen i rinnande vatten minst 30 min för att få bort sältan. Bred smeten mellan kålbladen och lägg i en plastpåse. Slut till och låt ligga i rumstemperatur 1 dygn, sedan minst en vecka i kylskåp. Tag bort roten och kär i centimetertjocka skivor.

Sesamgroddar
2 dl munggroddar
1 tsk sesamolja
1 msk finhackad vårlök
salt

Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i groddarna och tag av värmen. Låt stå i 5 minuter. Skölj i kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Lägg i en skål och blanda med sesamolja och vårlök. Salta lätt.

2 comments:

chlima said...

Tackar så hjärtligt!! Det vattnas i munne på mig bara jag läser om detta oxh jag blir sugen på att så snart som möjligt bege mig till en liten asiatisk butik som jag hoppas ska ha den där "såsen". Detta ska definitivt testas!!

MVH/Chlima från Aff - som frågade efter receptet igår...

Carolina said...

chlima: då kommer du säkert att gilla det. Du får rapportera sen!