Friday, May 25, 2007

Kalvfärsbullar med oliver och parmesan


Det har varit lite tyst från oss den här veckan och det beror på att Linda varit ute och flängt med jobbet och jag har haft internetstrul. Men nu är vi tillbaka, båda två!

Vi har skrivit om köttbullar i tomatsås förr, men den här speciella kryddningen är en av mina favoriter så jag måste ta med den också. Mängderna i receptet är väldigt ungefärliga eftersom jag alltid går på känn, så var inte rädda för att ändra dem om ni vill.

Till ca 4

1 kg kalvfärs
1 ägg
lite vitt bröd
en skvätt mjölk eller grädde
1 gul lök
ca 1 dl grovriven parmesan
ca 1 dl svarta oliver, urkärnade
ett par droppar tabasco
salt och peppar
ev. en skvätt konjak
5 dl passerade tomater
1 hönsbuljongtärning
citron
olivolja
några vitlöksklyftor
en gnutta socker
tagliatelle
mer parmesan till serveringen

Jag gör smeten i matberedare, men det går såklart bra för hand också. Hacka löken fint i matberedaren. Tärna brödet och lägg i grädden eller mjölken så att det mjukas upp. Ta upp ca 1/3 av löken och fräs denna i olivolja i en stor kastrull. Häll på de passerade tomaterna och buljongtärningen, lägg i några skalade och delade vitlöksklyftor, en gnutta socker och låt sjuda i ca 10 minuter. Lägg i oliverna och den rivna parmesanen i matberedaren med löken och kör några varv till så att allt är finhackat. Lägg sedan i färs, ägg, bröd, salt, peppar, tabasco och ev. konjak och kör tills smeten precis har blandats (inte för länge, då blir den för lös). Forma smeten till stora köttbullar. Lägg i ett par citronskivor i tomatsåsen och koka sedan köttbullarna i den i ca 10 minuter. Såsen ska precis täcka bullarna, gör den inte det så späd med lite vatten eller mer tomater. Jag brukar få koka köttbullarna i omgångar, men de håller sig varma så det är inget problem. Koka tagliatellen enligt anvisningarna på paketet och blanda väl med några slevar av tomatsåsen. Lägg upp på tallrikar och lägg på rikligt med köttbullar, mer sås och rejält med riven färsk parmesan.

No comments: