Saturday, April 7, 2007

Paj med spenat och valnötter

Mamma hade inte ätit paj sen dopet i december och tyckte att det var dags. Det här är en variant på Anna Bergenst-röms En oväntad paj ur Nya Annas mat. Pajdegen är gjord på 3 dl vetemjöl, 1 krm salt, 150 g kylskåpskallt margarin eller smör och 1-2 msk iskallt vatten. Mät upp mjölet i en bunke och lägg i kylskåpskallt margarin eller smör i stora kuber. Hacka ihop ingredienserna med hjälp av en eller två slöa bordsknivar tills degen ser smulig ut. tillsätt då vattnet och hacka lite till. Ta de sista tagen med hjälp av fingertopparna, men arbeta då minsta möjliga. Lägg i kyl minst en timme innan den kavlas och läggs i en form. Förgrädda i 200 grader i ca 15 minuter utan fyllning.

Till fyllningen:
3-4 dl färskriven lagrad ost
1/2-1 dl torkade trattkantareller
ca 2 msk smör eller olja
Ett paket fryst bladspenat
ca 3/4 dl grovhackade valnötter
3 ägg
3 dl standardmjöl
salt, svartpeppar

Blötlägg svampen i 30 min. Tina spenaten enligt anvisning på paketet. Lägg ut cirka 1/3 av den rivna osten i det förgräddade pajskalet, sen spenat och svamp som ska vara både avrunnen och urkramad. Lägg även i valnötterna. Vispa ihop ägg och mjölk med resten av osten, krydda med salt och peppar. Häll smeten i pajskalet och grädda pajen i 200 grader i 30-40 minuter.

3 comments:

Nässelblom och choklad said...

Paj med spenat och valnötter - vad gott!

Anonymous said...

Det här lät riktigt gott

Linda said...

Den var god! Testa, testa!