Sunday, March 25, 2007

Wok med lövbiff, broccoli och sichuanpeppar

Wok är god och enkel mat som dessutom går snabbt att laga. Det finns massor av variationer, ingredienser och kryddningar att testa. Vi har börjat köra med Mrs Chengs färdiga woksås, som är jättegod, för att slippa ha tusen olika såser i kylen som alla har ganska kort bäst-före-datum. Idag blev det en köttwok med massor av grönsaker och sichuanpeppar.


4 port
500 g lövbiff, strimlad
1 huvud broccoli
1 ask groddar
6 champinjoner eller shiitake
1 hackad chilifrukt (spansk peppar funkar bra)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
1 cm hackad färsk ingefära
5-6 sichuanpepparkorn
4 msk mrs cheng woksås
2 msk mrs cheng imperial soja
olja till stekning

Hetta upp oljan i woken, börja med att fräsa sichuanpepparn nån minut. Ta sen upp pepparkornen och lägg dem åt sidan i en stor skål. Fräs chilin (som vanligt utan frön och vitt) ensam en stund, lägg sen i lök, vitlök och ingefära. Fräs runt tills löken är genomskinlig. Ta upp kryddor och lök ur woken och lägg det i samma skål som sichuanpepparn. Den olja som ligger i woken har nu en härlig kryddsmak, häll på lite extra olja om det behövs och fräs köttet i omgångar tills allt kött är klart (annars sjunker temperaturen på oljan och köttsaften får köttet att koka istället för att steka). Lägg köttet i skålen med lök och kryddor. Fräs till sist svampen, broccolin och groddarna. När grönsakerna är klara, rör ner resten av woken och häll på woksås och soja. Låt allt bli genomvarmt igen. Servera med jasminris.

2 comments:

Annika said...

Tack, tack för ett bra recept på wok!

För övrigt bidde det förvisso en gryta i lördags, men en enkel och beprövad sådan på grund av det fina vädret. Strimlad lövbiff och rödlök i kelda-grädde smaksatt med sambal, soja och kalvfond. Till detta serverades basmatiris. Enkelt och gott!

Linda said...

Härligt, det låter gott. Och vädret vill man ju sätta först i dessa vårtider! Det kommer säkert komma fler wokrecept. Upptäckte att vi har sex burkar kokosmjölk i skafferiet...