Tuesday, March 27, 2007

Rosmarin

Färsk rosmarin är en av de kryddor jag har svårast att klara mig utan. Visst, det går med torkad också, men riktigt samma sak är det inte. Eftersom vi bor i lägenhet och har varm och torr luft inne är det i det närmaste hopplöst att hålla liv i dem på vintern, hur mycket jag än sprayar med vatten så svartnar de och dör. Mamma lyckas däremot övervintra sin ute på (den blivande) glasverandan och den börjar mer och mer likna en sydeuropeisk rosmarinbuske (jag överdriver lite nu, hos våra vänner i Italien har de häckar av rosmarin). Jag är grymt avundsjuk. Nu har jag i alla fall bestämt att det är vår, och alltså dags att köpa en ny planta. Än så länge får den bo inomhus på nätterna, men varje morgon ställer jag ut den i krukan utanför köksfönstret och hoppas att det ska fortsätta vara tillräckligt varmt så att den klarar sig.
En sak rosmarin är väldigt gott till är rotsaker i ugn. Ikväll blir det enkelt, potatis och morötter som jag har stuckit ner kvistar av rosmarinen mellan och ringlat lite olivolja över. Till det äter vi just idag lövbiffrullader, men egentligen passar det till det mesta. Lindas lammfärsbiffar från igår till exempel!

2 comments:

Linda said...

Haha, jag gjorde faktiskt klyftpotatis till lammfärsbiffarna, som jag gnuggade med olivolja, salt och timjan :-)Ha en bra kväll, syster! Kram.

Nässelblom & choklad said...

Rosmarin är en underbar krydda. Det är verkligen synd att de inte trivs inomhus på vintern. Jag är avis på alla härliga kryddor som min mans släktingar i Italien har på balkonger och små gårdar. Att göra egen pesto är en lyx här, då man behöver flera krukor basilika - där växer sig basilikan enorm. Rosmarin och rotsaker är mums!