Saturday, March 17, 2007

Risotto med Karl Johan-svamp

Risotto är egentligen väldigt lättlagad mat, och man kan variera det i all oändlighet. Det här är en av mina favoriter, men jag är väldigt förtjust i skaldjursrisotto, risotto milanese (med saffran) och risotto primavera (med späda vårprimörer) också. Hemligheten med en god risotto tycker jag är att koka den lagom länge, så att riset har kvar en kärna. Kokar man den för länge blir det mer likt risgrynsgröt. Satsa också på att köpa riktig ost och riva, färdigriven går inte att jämföra smakmässigt.

Risotto med Karl Johan-svamp, till 4

4 dl risottoris (avorio eller arborio)
ca 8 dl svag buljong + ca 3 dl torrt vitt vin (min erfarenhet är att det alltid behövs mer vätska än vad det står på rispaketet)
2 schalottenlökar
olivolja
1-2 dl riven parmesan (parmeggiano reggiano eller grana padana)
1 msk smör

2 dl torkad Karl Johan
smör att steka den i
salt och peppar

Koka upp buljongen, blanda i vinet och håll varmt. Lägg svampen i blöt. Hacka schalottenlöken fint och fräs den mjuk i olivolja i en rejäl kastrull. Det är viktigt att löken inte tar färg. Lägg sedan i riset och fräs även det i ett par minuter så att det blir genomskinligt. Häll sedan på av buljong-och-vin-blandningen så att riset täcks och låt koka sakta på låg värme. Rör om med jämna mellanrum. När vätskan börjar ta slut häller du på lite till. Det ska aldrig bli helt torrt, men det är viktigt att inte ha för mycket vätska åt gången heller. Fortsätt så tills riset är färdigt, och glöm inte att röra för då kan det bränna fast. Om vätskan tar slut så gör lite mer. Stek under tiden svampen knaprig i smör på medelvärme, smaka av med salt och peppar. Att koka riset tar ca 25-30 minuter, men det säkraste sättet att veta när det är klart är smaka av allt eftersom. När riset är färdigt tar du av risotton från plattan, och då ska den vara ganska lös, den blir nämligen fastare av osten. Rör ner ost och smör, lägg upp på tallrikar och toppa med svampen (eller så rör du ner den i risotton efter smöret).

No comments: