Wednesday, March 28, 2007

Nordafrikansk kycklingtagine

En tagine är ett tillagningskärl, en slags gryta, som använts sedan tidernas begynnelse i Nordafrika. Kännetecknande är det konformade locket. Traditionellt användes terracottakärl för att laga mat över öppen eld, men idag används de främst som uppläggningsfat. Istället finns mängder med moderna varianter, i gjutjärn och emalj som går att använda på vanliga spisar. Den till höger är från Le Creuset, visst är den snygg? Själv har jag ingen äkta tagine, så det här är lagat i den vanliga gjutjärngrytan.
Tagine är dessutom namnet på de traditionella maträtter (grytor såklart) som lagas i kärlen. De kan vara vegetariska, eller ha lamm, oxkött, kyckling eller fisk som huvudingrediens. Kryddningen kan variera men innehåller oftast saffran, spiskummin och koriander. Gemensamt är också att de är mustiga, smakrika och ska koka länge. Det här är dock en snabbvariant som passar lite bättre en vanlig vardag.


Till 4
600-700 g kycklingfilé (jag använder lårfiléer eftersom jag tycker att de blir mörare)
2 gula lökar
1 dl färsk koriander, plus till garnering
1 msk spiskummin
0,5 g saffran
1/2 msk kanel
2 vitlöksklyftor
en nypa salt
3 apelsiner
1 hönsbuljongtärning
3 msk rapsolja (eller annan smaklös olja) + lite mer till stekning
Hackade, torkade aprikoser
ev. lite nötter (cashew eller valnötter är gott)

Bulgur eller cous-cous samt matlagningsyoghurt till servering

Hacka löken och koriandern. Blanda kyckling (bröstfiléer skär du i mindre bitar, lårfiléer kan du använda som de är), lök, pressad vitlök, koriander, spiskummin, kanel, salt och olja i en plastpåse eller bunke och marinera i mellan tio minuter och en halvtimme. Skölj apelsinerna, skala av ytterskalet med en potatisskalare och pressa ur juicen (blir ca 3 dl). Bryn kyckling och lök i lite olja i några minuter. Häll på saffran och rör om ordentligt. Smula ner buljongtärningen, lägg i apelsinskalen och häll på juicen. Låt puttra under lock tills kycklingen är färdig, ca 20-25 minuter (om du har möjlighet blir den bara godare av att puttra längre). Om kycklingen inte täcks helt av vätskan kan det vara bra att vända bitarna efter halva tiden. Innan du serverar strör du i hackade, torkade aprikoser, mer koriander och ev. en näve hackade nötter.

Servera med bulgur eller cous-cous och en klick tjock matlagningsyoghurt.

1 comment:

Carolina said...

Så gott det blev!
Jag gjorde den vegetarisk genom att byta ut kycklingen mot kuber av kålrot, kikärtor och adzukibönor. Gästerna älskade det.