Tuesday, March 6, 2007

Falaffel till Jocke

Här kommer ett recept på riktig falaffel, sån där fluffig och friterad som man får i gatuköket i Skärholmen. Jag vill gärna ha betyg på receptet när ni har provat!

Falaffel, 8-10 st
2 1/2 dl kikärter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 dl färsk koriander
1/2 dl bladpersilja
1/2 tsk ströbröd
1 tsk torkad koriander
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 liter olja till fritering

Sås:
1 dl tahina
1/2 dl citronsaft
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
2 dl vatten

Lägg kikärterna i blöt minst 12 timmar i förväg. Skölj dem ordentligt efteråt. Riv löken fint och pressa vitlöken. Kör alla ingredienser i en mixer tills smeten fått en grynig konsistens. Om smeten är för tjock går det bra att tillsätta lite vatten. Blöt händerna och forma små bollar som plattas till med pekfingret. Hetta upp olja till friteringen (180 grader brukar vara lagom). Testa att den är tillräckligt varm genom att fritera en brödbit. Fritera sedan ett par bollar åt gången tills de blivit mörka i färgen, ca 4-6 minuter. Pressa vitlök och blanda alla ingredienser till såsen, ringla den sedan över falafeln. Servera med pitabröd och sallad.

1 comment:

Linda said...

Vi ska testa, lovar!