Monday, January 3, 2011

Semifreddo med kolanötter

Semifreddo betyder halvfryst och är en väldigt lättlagad och väldigt god efterrätt. Den här, med smak av earl grey och kanel, blir en perfekt kombination till kolanötterna. Semifreddon kan göras i förväg, glöm bara inte att ta fram den i god tid innan den ska ätas, så att den hinner mjukna.

8-10 portioner
1 dl vatten
0,5 dl earl grey teblad
1 tsk kanel
1,5 dl socker
9 st äggulor
4,5 dl grädde

Kolanötter:
1,5 dl socker
4 dl grädde
1 krm salt
2 tsk smör
150 g blandade rostade nötter.

Semifreddon: Koka upp vatten och lägg i tebladen. Låt dem dra 4-5 minuter innan du silar av teet, pressa gärna bladen för att få ut allt vatten. Blanda ner socker och kanel i tedrycken. Vispa ner teblandningen i äggulorna och vispa tills det blir ljust och luftigt. Vispa grädden och vänd ner den i äggvispet till en slät blandning. Häll upp smeten i en form eller i portionsglas och ställ i frysen tills den stelnat.

Kolanötter: rosta nötterna i en het stekpanna, om de inte redan är rostade. Värm grädden till kokpunkten. Smält socker i en kastrull och låt det värmas tills det karamelliseras. Slå grädden över det karamelliserade sockret, det kommer att koka häftigt. Låt koka ihop till en sås. Red av med smör och häll i salt och sist nötterna. Ringla såsen över semifreddon precis före servering.

3 comments:

Karoleen said...

Hallå
Nu har jag spenderat några timmar med att gå genom eran blogg och era recept. Lyckats sparat undan mängder med roliga maträtter att testa. Tack =)

Mvh Karoleen

Linda said...

Kul!
Hoppas det smakar :)

Kinna said...

Låter spännande - jag har nog alltid tänkt att jag skulle göra något med te. Nu är det kanske dags!