Friday, January 15, 2010

Plommon med mandelmassa

Jag kommer aldrig mer behöva leta efter efterrättsrecept. Jag har den ultimata efterrättskokboken: Sött, sweet, dolce av mor och dotter Bergenström. Det här receptet påminner om ett jag brukar göra med äpplen, fast där har man lite calvados i smeten.

För 4
10-12 plommon
200 g mandelmassa
1 ägg
25 g smält smör
2-3 amarettokakor (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 225 grader. Dela blommonen i halvor och ta bort kärnorna. Lägg dem tätt i en smord ugnsfast form. Riv mandelmassan grovt och blanda den med ägg och lite smält smör och gärna också krossade amarettokakor. Toppa varje plommonhalva med mandelmassesmet och ugnsbaka plommonen i 10-15 minuter. Servera ljumma med vaniljglass. Mums.

6 comments:

Anonymous said...

Låter riktigt bra ihop! kul!

Linda said...

Ja visst låter det gott! Jag skrev in receptet för att jag skulle laga det hos en kompis, men när jag var och handlade kunde jag inte motivera att köpa plommon från sydafrika när det fanns äpplen från Spanien... så det blev äpplena istället. Plommonen får vänta tills det är säsong.

Maja said...

åå, det lät ju riktigt mumsigt! jag har faktiskt en påse urkärnade, halverade plommon som jag inte vet vad jag ska göra med... men nu tror jag jag vet :) tack!

Hillevi Bolander said...

Enkelt och gott :-)
Ser att ni hat hållit på med blogg ett tag och undrar om ni har ett gott resept på marinerad lax? Som te.x i soya, vårlök, vitlök?

Mvh Hillevi

Carolina said...

Hej Hillevi! Menar du färsk laxfilé i ugn? I så fall tycker jag att det är enkelt att bara blanda soya, olja, vitlök och riven ingefära och pensla på laxen. Sedan strör man sesamfrön över och skjuts in i ugnen. Vi har även recept på ingefärskryddad lax i foliepaket här på bloggen, samt på gravad lax med lime, honung och ingefära. Titta under kategorin fisk!

Maria said...

Ooo den har ju jag också! Tack för påminnelsen. Det här lät riktigt smarrigt och höstigt.