Sunday, August 9, 2009

Karibisk lax

Jag förvånar de som känner mig med att lägga ut ett recept som innehåller ananas. Men var lugna, jag varken hanterade eller åt ananas själv ;)

Enligt receptet ska man använda laxfilé med skinnet kvar, som steks i ugn i 15 minuter. Vi tog frysta laxfiléer och stekte i 8 minuter i ugn. Det ger en ganska rå laxbit, men det är så vi vill ha det. Till fyra:
800 g laxfilé med skinn
1 tsk kryddpepparkorn
2 torkade piripiri
2 tsk paprikapulver
2 tsk mald ingefära
2 tsk råsocker
2 tsk havssalt
2 msk mörk rom

Vitlökskräm:
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1-2 pressade vitlöksklyftor
rivet skal från 1/2 lime
1 tsk pressad lime

Tillbehör:
ca 600 g sötpotatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 ananas
1 mango

Lägg laxen med köttsidan upp i en ugnssäker form. Stöt kryddpeppar och piripiri grovt i en mortel. Blanda med paprikapulver, ingefära, socker och salt. Gnid in laxens köttsida med kryddblandningen och droppa försiktigt på rom. Låt den stå i rumstemperatur medan resten av maten lagas.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisen och skär den i smala klyftor. Lägg den i en ugnssäker form och blanda med salt och olivolja. Stek i ugn ca 20 minuter.
Blanda ihop alla iangredienser till vitlökskrämen och ställ den i kylen.
Skala och skär bort den grova stocken i ananasen och skala mangon. Skär frukterna i långsmala klyftor eller bitar. Blanda frukten försiktigt med den varma potatisen när den tas ur ugnen.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader och skär laxen i portionsstora bitar innan du ställer in den i ugnen. Stek i mitten av ugnen i 20 minuter eller kortare, om du föredrar det.

No comments: