Saturday, May 9, 2009

Kirskålssoppa

Maj är kirskålstider. Ogräset går att hitta precis överallt, är mycket lättare att plocka än nässlor och det blir faktiskt en godare soppa, tycker i alla fall jag.


Receptet räckte till tre som förrätt, men är nog lagom till två som huvudrätt.
1 liter färsk kirskål
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk smör
1/2 msk vetemjöl
1/2 dl finhackad gräslök
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl lätt crème fraîche
några skalade räkor

Skölj kirskålen mycket noga och rensa bort grova stjälkar. Koka bladen mjuka i grönsaksbuljong, det brukar ta några minuter. Sila kokspadet, men spara det. Finhacka bladen i mixer eller för hand. Hetta upp smöret i en kastrull och rör i vetemjölet. Späd med kokspadet. Koka upp soppan och lägg i bladen, gräslöken och pressa i vitlöken. Låt koka ett par minuter innan du drar bort kastrullen från värmen och rör ner crème fraîche lite slarvigt så det blir klumpar i soppan. Toppa med några skalade räkor.

2 comments:

Fröken Dill said...

Ingen brist på kirskål direkt. Jag rensar tonvis på landet varje helg. Kanske skulle testa att göra soppa på dem...
Funderar fröekn Dill

Linda said...

Ja ska de ändå upp så :)