
Till kakan:
125 g mörk choklad, grovt hackad
350 g smör i småbitar
4 msk starkt kaffe (espresso)
4 msk mörk rom
5 dl strösocker
3 stora ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk mald kanel
1 krm mald kryddnejlika
1 tsk bakpulver
3 krm bikarbonat
1,25 dl lättyoghurt (laktosfri går bra)
1 tsk vaniljextrakt
Till grädden:
1 tsk mald kanel
2,5 dl vispgrädde (laktosfri går bra här med)
4 msk florsocker
1 tsk vaniljextrakt
2 msk mörk rom
Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa två runda kakformar, 20 cm i diameter. Om man inte vill bröa med ströbröd går exempelvis kakao bra.
Lägg chokladen och smöret i en (stor) kastrull och smält i vattenbad under omrörning. Lyft kastrullen ur vattenbadet och rör ner kaffe, rom och strösocker. Rör tills sockret har lösts (vi lyckades inte få sockret att lösas, men det smälter ju i ugnen och gick bra ändå).
Häll över smeten i en stor skål och vispa ner äggen. Vänd sedan ner mjöl, kanel, kryddnejlika, bakpulver och bikarbonat. Rör i yoghurt och vanilj och blanda väl. Häll smeten i formarna och grädda i 20-30 minuter. Testa om de är klara med en tandpetare, den ska inte bli kladdig.
Till grädden börjar man med att rosta kanelen i en liten stekpanna på medelhög värme i 30-60 sekunder, tills den börjar dofta. Låt den svalna. Blanda grädde, socker och vanilj i en skål och vispa till halvfast skum. Vänd ner kanel och rom.
Servera den svala kakan toppad med grädde.
3 comments:
har aldrig smakat, men jag kan tänka mig att kanel och rom går bra ihop.
också nånting jag måste prova
Rom går ju bra ihop även med choklad, kaffe och vanilj ;-)
Jisses vad underbart god den här kakan lät! Och för att inte tala om kanelgrädden! Mumsmums! :-)
Post a Comment