Sunday, April 27, 2008

Skaldjursmix med chili

Alla svärmödrar borde köpa kokböcker till sina svärsöner i present. Min mamma gav sin svärson "Maten från thailand" i julklapp. Boken är tjock och full av currys, wokar, soppor och kryddor. Skaldjursmixen med chili blir ganska het, så anpassa chilin efter din egen smak.


För fyra
450 g blandade färska skaldjur och fisk, tex tigerräkor, bläckfisk och små pilgrimsmusslor
2 msk olja
3-4 finhackade vitlöksklyftor
1 grön paprika skuren i munsbitar
1 liten gul lök, tunt skivad
5 gröna bönor, skurna i 2½ cm långa bitar
1 cm färsk ingefära, finriven
4 birds eye chilifrukter, lätt krossade
1 msk ostronsås
½ msk ljus sojasås (ingen smakskillnad från vanlig soja, bara färgskillnad)
½ tsk socker
1 lång röd chilifrukt (tex spansk peppar), urkärnad och skuren på snedden
1-2 vårlökar, tunt skivade
några blad helig basilika eller koriander till garnering

Skala räkorna och ta ut tarmen, skär ett snitt längs ryggen så att de öppnar sig som en fjäril. Om du har bläckfisk, ta bort skinnet och skölj insidan. Halvera tuberna på längden och skåra insidan lätt på diagonalen till ett diamantmönster. Skär dem sen i kvadrater.

Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna och fräs vitlöken tills den är ljust brun. Häll i paprika, lök, bönor, ingefära och chili och fräs under omrörning i 1 minut.

Tillsätt skaldjuren lite i taget, räkor först, sen pilgrimsmusslor och sist bläckfisk. Häll i ostronsås, soja och socker och fräs under omrörning i 2-3 minuter tills räkorna öppnar sig och blir rosa och alla skaldjur är genomstekta.

Tillsätt chili och vårlök. Blanda, smaka av och justera kryddningen om det behövs. Skeda upp på ett serveringsfat och strö över koriander eller helig basilika. Servera med ris.

Friday, April 18, 2008

Vin + getost = sant

I morgon ska jag dricka ett vin som bara passar till getost, Saint Clair Pioneer Block 3. Jag är hemskt nyfiken. Jag försökte hitta nåt annat att dricka vinet till, men var man än letar så blir svaret "getost".

För att riktigt känna smaken av vinet äter vi getosten till förrätt.

Sunday, April 13, 2008

Lax- och räkcoctail

Blev sugen på att pröva den omskrivna Kartäuserhof Riesling bland systemets aprilnyheter. En passande förrätt är den här lax- och räkcoctailen som mer liknar en ceviche.

För fyra
200 g fryst laxfilé
200 g skalade räkor
1 msk hackad bladpersilja
1 röd chili, finhackad
1 pressad lime
2 vårlökar, fint skivade
1 blodgrapefrukt
1 msk olivolja
salt, peppar

Tina laxfilén och skär den i halvcentimeterstora bitar. Filéa grapefruktklyftorna och skär dem i mindre bitar. Blanda samman alla ingredienser och låt stå i kylen en timme före servering. Servera ur vackra glas eller på ett gott bröd.

Kalv med karl johansvamp och örter

Två recept blev ett igår när jag försökte hitta något passande att äta till ett Fetzer pinot noir. Efter att ha surfat runt lite verkade det som att kalv, dragon och karl johansvamp var en lämplig kombination. Resultatet blev kalvinnerfilé med färska hackade örter, stekt karl johan, rödvinssås och pasta.

För fyra
600 g kalvinnerfilé i skivor
Torkad karl johansvamp
4 msk blandade hackade örter, jag använde dragon och persilja
1 liter grönsaksbuljong
1 liter kalvbuljong
3 dl rödvin

Svamp: Lägg svampen i blöt i vatten i några minuter. Ta upp svampen, men spara spadet. Stek svampen i smör.

Sky: Låt buljong, rödvin och spad från svampen reducera till hälften.

Kött: salta och peppra köttet och stek det i ett par minuter på vardera sida. Lägg upp köttet på en tallrik, strö över färska örter och svamp.

Servera med pasta.