Saturday, December 20, 2008

Spaghetti con vongole

Det här är min 4,5-åriga dotters nya favoriträtt. Eftersom hon älskar skaldjur i alla former (hon äter till och med råa ostron) var det inte så oväntat, men jag tycker ändå att det är rätt coolt. Dessutom håller jag fullständigt med henne om att det är en fantastiskt god rätt i all sin enkelhet, det svåra är bara att få tag på hjärtmusslorna.

Till fyra:

Ett nät vongole (hjärtmusslor) med skal
4 portioner färsk spaghetti eller torglioni
en rejäl näve körsbärstomater, så röda som möjligt
1-2 vitlöksklyftor
färsk persilja
ca 1,5 dl torrt vitt vin
olivolja
salt och peppar

Skölj musslorna och kontrollera att de lever. (De helt slutna är okej, de som är öppna knackar du på och kollar om de rör sig, då är de okej. De trasiga slänger du.) Hacka vitlöken fint och dela körsbärstomaterna i halvor. Koka upp pastavattnet med salt. Hetta upp olivolja i en rejäl karstrull eller panna med höga kanter. Lägg i vitlöken och tomaterna och fräs i någon minut. Lägg i musslorna och rör några varv med kraftiga tag. Slå vinet över musslorna och lägg pastan i pastavattnet. Vänd runt musslorna så att alla öppnar sig i det kokande vinet. Salta och peppra. Häll av pastan när den är färdig. När alla musslor öppnat sig blandar du ned pastan i musslorna, klipper över rejält med färsk persilja och serverar!

4 comments:

Linda said...

Det är ju även en av din systers favoriträtter!

Ella said...

Har hittat till er fantasiskt inspirerande mat-blogg. Vad lagar ni till nyår ? undrar jag..(och hoppas på att få lite tips och inspiration)

Carolina said...

Ella: Jag lagar bara en efterrätt till nyår i år, det blir en capuccinomousse som redan finns här i bloggen. Men jag vet att det blir pilgrimsmusslor till förrätt och rådjur till varmrätt :) Förra året lagade vi fasan i chokladsås, det var gott men väldigt meckigt. Ska kolla med syrran vad hon lagar också!

Linda said...

Jag har precis lagt in en meny, det blir också en del plock från bloggen, som ju faktiskt börjar bli riktigt användbar! Det känns roligt tycker jag att kunna sätta samman en nyårsmeny (om man räknar båda systrarnas) från sin egen blogg!