Sunday, November 16, 2008

Sirapslimpa

Det här är inte den sortens bröd jag brukar göra, det är alldeles för onyttigt :). Vi hade slut på bakplåtspapper, och jag hade lovat dottern att baka ett bröd som hon gillade "jättejättejättemycket" (hon föredrar ofta polarkakor framför mammas hembakta bröd). Bristen på bakplåtspapper gjorde att det fick bli ett formbröd, och jag smörade för dottern genom att baka ett ljust bröd med mycket sirap i.


Till en limpa (receptet går självklart att dubbla)
1/2 pkt jäst
2,5 dl vatten
1 knapp tsk salt
1/2 dl sirap
2 msk rapsolja (går såklart bra med annat fett istället)
2 dl grovt rågmjöl (Saltåkvarns blandmalda)
2 dl siktat dinkelmjöl
3-4 dl vetemjöl

Smula jästen och häll över vattnet (fingerljummet men inte varmare), rör tills jästen löst sig. Blanda i sirap, olja och salt. Blanda i mjölet, rågmjölet först och sedan resten, tills degen har lagom konsistens. Den tål att vara rätt lös eftersom den ska bakas i form. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter. Häll lite mjöl på bakbordet och skrapa ur degen på mjölet. Platta försiktigt ut den till en "kaka" och rulla sedan ihop den. Lägg i en avlång form, helst en sådan med non-stick-beläggning (annars kan det vara bra att smörja den), med skarven på rullen nedåt. Sätt ugnen på 250 grader. Jäs brödet i formen i 30 minuter, sätt in i ugnen och sätt ner värmen till 200 grader. Grädda i 30 minuter. Låt vila i formen en stund innan du stjälper upp det.

No comments: