Thursday, December 13, 2007

Osso buco

Efter att ha lagat svartrötter med gremolata fick jag ett nästintill oemotståndligt sug efter osso buco. Ett härligt långkok på kalv med smak av citron, vitt vin och vitlök. Till 4
4 skivor kalvlägg (finns inte kalvlägg går det även bra med rygg, men det måste vara mycket fett och mycket ben på köttet)
4 msk vetemjöl
5 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 stjälk blekselleri
2 kvistar timjan
1 lagerblad
1 bit citronskal
2 dl torrt vitt vin
2 dl kalvbuljong
3 tomater
1 msk tomatpuré

Gremolata:
4 finhackade vitlöksklyftor
rivet skal av en citron
2 msk finhackad persilja

Salta och peppra köttet och vänd det i mjöl. Hetta upp olja i en stor gryta och bryn köttet på båda sidor. Ta sen upp det och håll det varmt.
Skala lök, vitlök, morötter och blekselleri och finhacka dem. Lägg ner grönsakerna i grytan och fräs medan du rör om. Häll i citronskal, tomatpuré, timjan och lagerblad. Späd med vin och buljong. Flå (häll kokande vatten på tomaterna och dra sedan av skalet) och kärna ur (dela tomaterna i fyra klyftor och skär bort innanmätet) tomaterna. Skär tomaterna i småbitar och lägg i dem i grytan. Rör om väl och lägg i köttet. Låt koka i minst 1,5 timme på svag värme.
Lägg upp köttet på ett serveringsfat, häll över såsen och strö över gremolata. Servera med risotto eller risoni.

Thursday, December 6, 2007

Svartrötter gremolata

Ekolådan fortsätter att inspirera min matlagning. Förra veckan fick vi de tjockaste svartrötter jag någonsin har sett. Vi testade ett recept som följde med i lådan: svartrötter med gremolata och skinka.

Till 4 personer, som tillbehör eller förrätt.
4 svartrötter
4 skivor lufttorkad skinka
Gremolata:
2 msk hackad bladpersilja
1 msk rivet citronskal
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk riktigt god olivolja
salt och peppar.

Skala svartrötterna under rinnande vatten med en potatisskalare och lägg dem i en bunke med kallt vatten och lite färskpressad citron så att de inte blir missfärgade. Skär rötterna i 15 cm långa bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten, det tar ungefär en kvart. Låt dem svalna.
Blanda ingredienserna till gremolatan i en skål. Smaksätt med salt och peppar. Vänd svartrötterna i blandningen. Linda in dem två och två i skinkskivorna. Kör i ugnen i 150 grader, 10-15 minuter.

Vi serverade dem till lammracks, men egentligen är det en rätt som klarar sig helt själv som förrätt.

Citronrisotto och grillade havskräftor


Den här risotton kommer jag definitivt att laga fler gånger, och jag kan tänka mig att kombinera ihop den med fler ingredienser och andra tillbehör. Citronsmaken var distinkt men ändå mild, och utgjorde en perfekt match till havskräftorna (som förövrigt var kryddade med färsk salvia och grillade i ugn). Jag har en idé om att man kan servera en miniportion av risotton toppad med en grillad pilgrimsmussla som förrätt, vad tror ni om det?

2 schalottenlökar
skal och saft från en citron
ca 3 msk olivolja
3 dl arborio- eller avioriris
ca 2 dl torrt vitt vin
ca 1 liter varm kycklingbuljong
2 dl (60g) riven färsk parmesan, helst parmeggiano reggiano
salt

Tvätta citronen noga och skala av det gula skalet i tunna strimlor med en potatisskalare. Skär/hacka remsorna i mindre bitar. Dela citronen på mitten och pressa ur saften. Hacka löken fint.
Värm buljongen i en kastrull för sig. Därefter börjar du med risottokastrullen. Fräs löken tillsammans med citronskalen i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Den ska bli mjuk utan att få färg. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut tills dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det nästan har ångat bort. Rör om hela tiden. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3-4 dl, ta sedan 1 dl efter hand som riset suger åt sig buljongen. Ha även i citronsaften tillsammans med den första omgången buljong. Rör om ofta och sänk värmen.
Risotton ska bli lös med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd, det tar ca 20 minuter från att du häller på vinet.
Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner en klick smör och riven parmensanost. Osten och smöret gör risotton fastare och krämigare. Smaka av med lite salt. Rör om väl och servera direkt.

Wednesday, December 5, 2007

Chokladtårta till morfar!

Våran pappa fyllde år för inte så värst länge sedan, och enligt familjetradition har döttrarna då med sig en tårta. Just den här gången var det dock äldsta dottern och dotterdottern, tre-och-ett-halvt, som bakade. Kraven på årets tårta var just att den skulle gå lätt att baka för en treåring, plus att det skulle vara god såklart. Ett plus hade varit om den var laktosfri också, men det lyckades vi inte hitta någon. Som tur var gjorde det inte så mycket eftersom halva den här tårtan var det (botten), och det föll sig så att den yngre av tårtbakerskorna inte gillade just botten. Alltså delade hon och den laktosintoleranta familjemedlemmen på en bit. På tvären.

Jag måste berätta om dekorationerna också. Om ni tycker att de ser fantasifulla ut beror det på att tre-och-ett-halvt-åringen (det halva året är mycket viktigt enligt henne själv) fick en blyertspenna i handen och blev tillsagt att rita krumelurer på ett smörpapper. Sedan fyllde jag i hennes mönster med smält vit choklad med hjälp av en smörpappersstrut. Efter någon timme i kylen var de stenhårda och gick lätt att pilla bort och dekorera med.

Botten:
300 g mandelmassa
3 ägg
3 msk kakao

Mousse:
200 g choklad (jag använde 100 g marabou mörk och 100 g 70%-ig)
1 äggula
3 dl vispgrädde

Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Riv mandelmassan fint och blanda ned ett ägg i taget. Tillsätt kakao och blanda noga. Häll i formen och grädda i 175 grader i drygt 25 minuter.
Smält blockchokladen övr vattenbad. Låt svalna ordentligt. Vispa grädden inte allt för tjockt. När chokladen är sval rör först ned äggulan, sedan vänder du försiktigt ned grädden. Bred moussen på kakan och dekorera efter smak och fantasi.

Gnocchi med smått och gott


Sådär, nu ska jag ta mig samman och blogga lite igen. Äter gör vi ju fortfarande, det är bara att jag aldrig hinner skriva om det eftersom jag stupar i säng redan vid tio vareviga kväll. Det är jobbigt att jobba, minsann :)
Igår åt vi färdigköpt gnocchi, som jag efter att ha kokat dem vände runt i stekpannan några varv tillsammans med allt det andra. Bönorna var de sista vaxbönorna från trädgården, nu har vi bara lite haricots verts kvar i frysen. Snart vinter på riktigt alltså!
Om man vill kan man hälla över lite smält smör på slutet också, då blir det ännu godare. Vill man ha en vegovariant kan man byta ut baconet mot halloumi.
Till 2 vuxna:
2 portioner potatisgnocchi
1/2 paket bacon
1 cm purjolök
en rejäl näve haricots verts eller vaxbönor
4-6 färska champinjoner
ca 1/3 liten påse pinjenötter
1 rejäl vitlöksklyfta
smör att steka i
salt och peppar
Rosta pinjenötterna på hög värme i en torr stekpanna. Var försiktig så att de inte bränns, det går väldigt snabbt. Skär baconet och champinjonerna i mindre bitar. Hetta upp en rejäl stekpanna och fräs bacon och svamp i smör. Koka bönorna tills de är mjuka. Koka gnocchin enligt anvisningarna på paketet, häll av och spola med kallt vatten. Skär bönorna på mitten och hacka purjolöken. Häll ned purjo och bönor i stekpannan och låt fräsa med någon minut. Pressa i vitlöksklyftan, vänd ner gnocchin och rör runt så att allt blir varmt. Mal över rejält med svartpeppar och kanske lite salt. Servera!