Friday, June 8, 2007

Rödtunga med potatis- och jordärtskockskompott


Fisk och fläsk är en väldigt bra kombination. Det här bjöd mamma på nyligen, och trots rotfrukterna kändes det fräscht och vårlikt (särskilt med en sallad på egna primörer till). Receptet kommer från svensk fisk men är som vanligt lite ändrat.
Till 4
4 rödtungefiléer
200 g färskpotatis
200 g jordärtskockor
1 dl grönsaksbuljong
smör och olivolja
salt och peppar
100 g rökt sidfläsk
1 schalottenlök
1 1/2 dl kraftig fiskfond
1/2 dl torrt vitt vin
bladpersilja
Skala jordärtskockor och borsta potatisen. Skär i mindre bitar. Bryn dem i smör i en tjockbottnad kastrull tills de har fått färg. Häll på grönsaksfond och låt koka upp. Låt koka under lock tills grönsakerna börjar bli mjuka. Koka därefter utan lock tills nästan ingen vätska återstår. Mosa till dem lite med en trägaffel och smaka av med salt och peppar. Stek fintärnat rökt sidfläsk på medelvärme och lägg upp på hushållspapper. Gör persiljebuljongen: Finstrimla bladpersilja. Blanda fiskfond, vitt vin, olivolja, persilja och finhackad schalottenlök. Låt dra en stund. Smaka av med salt och peppar. Värm försiktigt vid servering. Salta och peppra rödtungan, placera i smord form och baka i 180 °C varm ugn i ca 10-12 min tills den börjar skiva sig. Lägg upp rotsakskompotten i en djup tallrik, lägg rödtungan ovanpå. Skeda persiljebuljong över fisken och strö på fläsket.

2 comments:

KrakelSpektakel said...

Vilka fina recept och bilder! Jag vill laga allt! Ny favoritblogg!

Carolina said...

krakelspektakel: Vad kul att du gillar den! Laga gärna allt! :D