Sunday, May 13, 2007

Ogrässoppa

Jag sällade mig till matbloggartrenden och lagade mat på ogräs i helgen. Det blev en soppa på kirskål och den blev fantastisk god! Receptet är från DN. Jag gillar kirskål mycket bättre än nässlor och det finns så gott om det!Receptet räckte till tre som förrätt, men är nog lagom till två som huvudrätt.
1 liter färsk kirskål
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk flytande margarin
1/2 msk vetemjöl
1/2 dl finhackad gräslök
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl lätt crème fraîche
några skalade räkor
vi hade också i en skvätt champagne, men det går nog att utesluta.

Skölj kirskålen mycket noga och rensa bort grova stjälkar. Koka bladen mjuka i grönsaksbuljong, det brukar ta några minuter. Sila kokspadet, men spara det. Finhacka bladen i mixer eller för hand. Hetta upp smöret i en kastrull och rör i vetemjölet. Späd med kokspadet. Koka upp soppan och lägg i bladen, gräslöken och pressa i vitlöken. Låt koka ett par minuter innan du drar bort kastrullen från värmen och rör ner crème fraîche lite slarvigt så det blir klumpar i soppan. Toppa med några skalade räkor.

3 comments:

Nässelblom & choklad said...

Aha, det blev massor med kirskål i helgen.Kul att du gillar smaken. Jag har inte sett DNs reportage. Soppan ser i alla fall delikat ut!

Linda said...

det var den verkligen! Sen kunde man byta kirskålen mot önskat ogräs, enligt DN.

Lykke said...

Det blev ogrässoppa i helgen. Den var jättegod och kommer att stå på menyen igen. Champagne och räkor gjorde sig bra ihop med ogräset.