Wednesday, May 2, 2007

Klassisk rabarberpaj

Rabarber är bland det godaste jag vet, så nu när säsongen är inledd så lär det bli mycket av den varan! Rabarberpremiären var en klassisk paj, en sån där som det egentligen ska vara ett fint rutmönster av deg på. Receptet är från en 80-talsbok av Siv och Key Nilsson, "Skördefest" heter den. Godast tycker jag att pajen är tillsammans med vaniljsås, men glass kan gå i nödfall.


Pajdeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl
100 g mandelmassa
(1 msk kallt vatten)

Fyllning:
ca 500 g rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
1 uppvispat ägg till pensling (om man gör rutor)

Nyp ihop smör och mjöl eller kör i matberedare. Riv mandelmassan grovt och arbeta in den. Använd vattnet om det behövs för att få degen lagom smidig. Lägg den i folie i kylen i en timme. Sätt ugnen på 225 grader. Skär rabarbern i 3-4 cm långa bitar. Kavla ut degen tunt och använd 2/3 till att klä en pajform med. Lägg i rabarbern och strö över sockret blandat med potatismjölet. Sporra om du orkar remsor av resten av degen och lägg som ett galler över pajen. Lägg sist en remsa runt om. Pensla gallret med ägg. (Om du inte orkar kan du ge resten av degen till dina barn att leka med, eller varför inte äta upp den som den är?) Grädda pajen 20-30 minuter och servera ljummen.

No comments: