Wednesday, March 21, 2007

Egyptisk kyckling med kikärter
















För fyra personer behövs:
3 dl kikärter, kokta eller på burk salt och peppar
1 kyckling (fast jag brukar använda kycklinglårfiléer, två per person)
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
3-4 msk olivolja
2 tsk hackad chilipeppar
1 tsk paprikapulver
400 g tomater, färska eller konserverade
2 tsk gurkmeja
1 dl hackad färsk koriander
1 citron

yoghurtsås:
3 dl matlagningsyoghurt
salt och vitpeppar
2-3 msk pressad citron
1 liten bunt färsk mynta

Skär kycklingen i 6 eller 8 bitar, salta och peppra dem. Skala löken och skär den i klyftor, hacka vitlöken och chilipepparn. Om du använder färska tomater, skär dem i bitar. Fräs lök och vitlök i en gryta eller traktörpanna i lite olja. Lägg i chilipeppar och paprikapulver och rör i tomater, om du använder färska. Burktomaterna kan vänta lite. Rör om väl och blanda i gurkmeja och hackad färsk koriander. Lägg den styckade kycklingen (eller kycklinglårfiléerna) och stek under omrörning i 5-10 minuter. Späd med lite vatten och smaksätt med saften av 1/2 citron. Nu kan du också hälla i burktomaterna om det är det du använder. Skiva resten av citronen och halvera skivorna. Stick ner citronskivorna i grytan, koka upp och lägg i de kokta kikärterna. Låt puttra under lock i 15-20 minuter eller tills kycklingen är färdigkokt. Servera tillsammans med bröd eller couscous, samt yoghurtsåsen.

8 comments:

Järnladyn said...

Åh, vad bra er matblogg blivit!
Jag ska länka till den från min blogg. Och lovar prova några av recepten snart.

Något av dem ni kan rekommendera till lördagsmiddagen för mig och en väninna, våra två 6-7-åriga pojkar, samt en dotter på snart 14 som varken äter fisk eller grönsaker? Något som är gott att dricka rödvin till. ;)

Carolina said...

Vad kul att du gillar bloggen! Kanske majskycklingen eller lammgrytan vore värt att testa på lördag? Gryta är ju tacksamt när man ska ha gäster eftersom man kan laga den i förväg (gärna dagen innan, den blir bara godare av att stå). Sen kan du göra en massa små drinktilltugg istället för förrätt att mumsa på innan, om man har många olika kommer alla åtminstone att gilla något av dem ;)

Linda said...

Ja, grytor är jättebra! Så kan man ta stora bitar lök, morot och champinjoner i som är lätta att peta bort :-) och tack för de fina vitsorden!

Järnladyn said...

Apropå grytors förträfflighet: Jag har faktiskt lyckats göra riktigt god Boeuf Bourgignonne ett par gånger för några år sedan. Också en bra bjudrätt. :)

Linda said...

Sant, det är hemskt gott! Och lättlagat.

Anonymous said...

Japp, bourgignon gör vi rätt ofta här hemma. Vi har en rätt god fuskvariant vi gör ibland också, biff med en rödvinssås med bourgignonsmak och champinjoner, schalottenlök och krispigt bacon som tillbehör.

Karoleen said...

Hej hej,
Jag tänkte vara fråga var ni hittat detta recept =) Min mamma är Egyptiska och jag har aldrig hört talas om receptet - vore lite roligt att höra var det kommer ifrång =)
Mvh Karoleen

Linda said...

Hej Karoleen!
Receptet kommer från en kokbok som heter Nordafrikansk mat tror jag... ska kolla så jag inte minns fel. Den är säkert mest svensk ;)