4 skivor kalvlägg (finns inte kalvlägg går det även bra med rygg, men det måste vara mycket fett och mycket ben på köttet)
4 msk vetemjöl
5 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 stjälk blekselleri
2 kvistar timjan
1 lagerblad
1 bit citronskal
2 dl torrt vitt vin
2 dl kalvbuljong
3 tomater
1 msk tomatpuré
Gremolata:
4 finhackade vitlöksklyftor
rivet skal av en citron
2 msk finhackad persilja
Salta och peppra köttet och vänd det i mjöl. Hetta upp olja i en stor gryta och bryn köttet på båda sidor. Ta sen upp det och håll det varmt.
Skala lök, vitlök, morötter och blekselleri och finhacka dem. Lägg ner grönsakerna i grytan och fräs medan du rör om. Häll i citronskal, tomatpuré, timjan och lagerblad. Späd med vin och buljong. Flå (häll kokande vatten på tomaterna och dra sedan av skalet) och kärna ur (dela tomaterna i fyra klyftor och skär bort innanmätet) tomaterna. Skär tomaterna i småbitar och lägg i dem i grytan. Rör om väl och lägg i köttet. Låt koka i minst 1,5 timme på svag värme.
Lägg upp köttet på ett serveringsfat, häll över såsen och strö över gremolata. Servera med risotto eller risoni.
Kära systrar, kalvkoket ser härligt ut. Ville annars bara hälsa er god jul.
ReplyDeleteGod kväll systar! Saknar er ute i matbloggar-världen! God fortsättning på det nya året & på återseende! Hälsningar från Öland
ReplyDeleteÅH, detta blir jag sugen på att testa!
ReplyDelete