Sunday, October 17, 2010

Marias äpple- och kanelkaka

Den här kakan fick jag receptet till på en konferens jag var på, tillsammans med en påse äpplen. Mycket sympatiskt! Kakan är dessutom en av de godaste äppelkakor jag har smakat så det gör ju inte saken sämre! Gräddfilen gör att den blir lite "tung" i konsistensen, och lagret med äpple och kanel i mitten ger både extra smak och saftighet. Se upp med gräddningstiden bara!
175 g smör, rumstempererat
2,5 dl socker
2 ägg
4,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
3 dl gräddfil
2-3 skalade och klyftade äpplen
1/2 dl socker och 1 msk kanel, blandat
Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, tillsätt gräddfilen. Häll ner halva smeten i smord och bröad form, strö på halva mängden av socker- och kanelblandningen och hälften av äppelklyftorna. Häll på resten av smeten, toppa med snyggt arrangerade äppelklyftor och resten av kanelsockret.
Grädda i 175 grader, ca 45 minuter (fast min tog 55 minuter på sig att bli klar, efter 45 rann den fortfarande så känn med tandpetare).

Ljummen rödbetssallad

Det här receptet har jag fått av min kollega Lasse. Vi brukar äta lunchlåda ihop och pratar såklart nästan alltid mat under tiden, och en dag beskrev han den här salladen (på ett ungefär). Hemma hos dem är det en ensamrätt, hos oss ofta ett tillbehör. Igår serverades den till lammkotletter och ett gott toskanskt vin.

Beräknat som tillbehör för 4 pers så behöver du:
5-6 stora rödbetor
70 g ruccola
1/2 paket bacon
en näve pinjenötter
1/2 paket fetaost av god kvalitet, eller motsvarande mängd chèvre

dressing:
1/2 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk flytande honung (kan tar vanlig och smälter i micron)

salt och peppar

Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka (tar evigheter, räkna med minst en timme). Enklast tycker jag är att koka dem med skalet på och sedan skala dem när de är kokta och har svalnat något. Skölj ruccolan. Skär baconet i små små bitar och stek knaprigt, låt rinna av på hushållspapper. Rosta pinjenötterna i torr, het stekpanna (passa noga, de bränns lätt). Blanda ihop dressingen. Skär de varma rödbetorna i klyftor och blanda försiktigt med ruccolan i en skål. Försök att inte få allt för mycket rödfärg på bladen, blir snyggast så. Smula fetan eller chèvren över. Häll på dressingen och strössla med pinjenötter och bacon. Avsluta med några tag med salt- och pepparkvarnen.

Wednesday, October 13, 2010

Äppelkaka med mandelmassa och pinjenötter

Om det har undgått någon kan jag säga det igen: jag älskar äppelkakor! Den här varianten hade han som har den italienska delin på vår gata bakat förra hösten, det är en vanlig äppelsockerkaka som är toppad med smulad mandelmassa och pinjenötter. Jag har varit sugen på att baka en egen sedan dess, men det blev inte av förrän alldeles nyligen. Den passar fint som efterrätt med lite vispad grädde eller vaniljglass till.

125 g smör
2,5 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2-3 äpplen
mandelmassa
en näve pinjenötter

Smörj och bröa en form. Smält smöret i en kastrull (ta en stor, hela smeten ska få plats!) och rör sedan ned de övriga ingredienserna. Ta äggen ett i taget och mjölet i omgångar så blir det lättare att få smeten slät. Bred ut smeten i formen.

Kärna ur och klyfta äpplena, tryck ned klyftorna i smeten. Smula eller riv mandelmassan och strö den tillsammans med pinjenötterna över kakan. Grädda i 175 grader ca 30 min.

Hemodlad melon med parmaskinka

Den här fina melonen har växt i vår mammas växthus. Full av smak blev den en perfekt förrätt en vacker höstdag! Svårare än så behöver det inte vara (fast man kan ju såklart köpa sig en melon också).