Friday, January 15, 2010

Plommon med mandelmassa

Jag kommer aldrig mer behöva leta efter efterrättsrecept. Jag har den ultimata efterrättskokboken: Sött, sweet, dolce av mor och dotter Bergenström. Det här receptet påminner om ett jag brukar göra med äpplen, fast där har man lite calvados i smeten.

För 4
10-12 plommon
200 g mandelmassa
1 ägg
25 g smält smör
2-3 amarettokakor (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 225 grader. Dela blommonen i halvor och ta bort kärnorna. Lägg dem tätt i en smord ugnsfast form. Riv mandelmassan grovt och blanda den med ägg och lite smält smör och gärna också krossade amarettokakor. Toppa varje plommonhalva med mandelmassesmet och ugnsbaka plommonen i 10-15 minuter. Servera ljumma med vaniljglass. Mums.

Friday, January 1, 2010

Chokladterrin med apelsinsmak och bränd mandelmassa


Det här var vår nyårsefterrät! Underbart god, med en tydlig apelsinchokladsmak. Receptet kommer ur tidningen "Livets Goda", och jag tyckte faktiskt att beskrivningen inte var helt klockren. Det var svårt att få ihop bilden i tidningen med beskrivningen helt enkelt. Nåväl, jag gjorde faktiskt inte som i beskrivningen nedan utan jag gjorde små "bakelser" i portionsformar. Då behövs det alltså fler mandelmassebottnar, två per bakelse. Jag gjorde hela mändgen mandelmassesmet, det räckte till 6 bottnar i portionsstorlek, sedan gjorde jag halva mängden chokladsmet och det räckte till två bakelser. De två små bottnarna som blev över gick utmärkt att äta som kakor :)

Till 4-6 personer

Bränd mandelmassa:
125 g mandelmassa
1 äggvita

chokladterrin:
125 g mörk choklad
85 g smör
50 g honung
rivet skal av en liten apelsin
2 ägg
Tropiska frukter, citronmeliss och florsocker
Sätt ugnen på max. Smula mandelmassan i en bunke och blanda i äggvitan. Vispa till en jämn smet och spritsa ut massan till två runda, platta bottnar, lika stora som terrinformen du tänker använda. Grädda i 6-10 minuter. Låt kallna.Smält chokladen, smöret, honungen och apelsinskalet i vattenbad. Dela äggen och vispa gulorna vita, vänd ner i chokladsmeten och låt svalna. Vispa vitorna till hårt skum och vänd sedan ner i smeten. Ta en rund eller oval form på ca 1 liter och klä med plastfolie. Lägg mandelbotten i formens botten, häll på chokladsmeten och avslute med den andra bottnen. Ställ i kylen över natten.Vid servering, skär upp terrinen i skivor/tårtbitar eller stansa ut cylindrar och servera på tallriken. Servera med en sallad på tropiska frukter vid sidan om och dekorera med citronmeliss och pudrat florsocker.