Monday, October 19, 2009

Indisk blomkål

Ett gott och enkelt tillbehör till andra indiska rätter. Receptet hittade jag på allt om mat.se och där serveras det till en morotspanerad kyckling. Kycklingen tyckte jag blev sådär, men blomkålen blev supergod!

400 g blomkål
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
2 krm salt
0,5 msk olja

Skär blomkålen i små buketter. Blanda samman kryddorna och strö kryddblandningen över blomkålen medan den steks i olja. Blomkålen ska fortfarande vara knaprig inuti när den serveras.

Äppelpaj med mandelmassa


En supergod och superenkel paj, särskilt om man som jag gillar mycket täcker på pajerna. Det är en vanlig enkel smulpajsdeg med mandelmassa i.


Äpplen, så många du tycker att det ska vara, skalade och skivade eller i klyftor
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
100 g mandelmassa, riven
Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Blanda samman ingredienserna till en deg. Kavla eller kläm degen till ett täcke som läggs över äpplena. Grädda i 225 grader i 25 minuter. Ät med vaniljsås. Mums.

Päronchutney


På landet finns ett jättestort päronträd som i år bar så mycket frukt att en gren knäcktes. Trots det finns det nästan obegränsat med frukt. Små söta päron, perfekta att äta som de är förstås, men också väldigt goda att göra chutney av. Det här receptet ger en ganska liten sats, det blev starkt och sött. Styrkan kan man enklast variera själv genom att välja chilifrukt. Om man inte vill ha så starkt kan man ta en eller en halv röd spansk peppar, vill man ha starkare kan man använda mer spansk peppar eller en starkare frukt. Jag använde en hemodlad peri peri som hade alldeles lagom mycket bett.
3 päron, skalade, urkärnade och skurna i bitar
1 chili, hackad
2 cm färsk ingefära, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 kanelstång
3 kryddnejlikor, malda
1/2 dl socker
2,5 msk äppelcidervinäger
Koka päron, chili, ingefära, vitlök, kanelstång och kryddnejlikor i tio minuter. Ta lite vatten i botten om du är rädd att det ska bränna. Rör ner socker och äppelcidervinäger och koka upp så sockret smälter.