Sunday, January 18, 2009

Persisk lammgryta

Om grytan är persisk på riktigt vet jag inte, men jag har inspirerats av ett gäng grytor som åtminstone utger sig för att vara persiska. Huvudingredienserna är lamm och kikärter, och smaken kryddig och väl sammansatt. Jag använde grytbitar med ben bara för att jag råkade hitta det, men det går såklart precis lika bra med benfria varianter.

Till 4:
800 g lammgrytkött utan ben, eller mer med ben
2 burkar kikärter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 citron
1/2 dl bladpersilja
3 vårlökar
1 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
2 tsk koriander
2 tsk kardemumma
en nypa brunt socker
1 buljongtärning
olja att steka i
salt och peppar
vatten

Skär köttet i 2*2 cm stora bitar. Hacka den gula löken, persiljan, vårlöken och vitlöken. Pressa citronen. Salta och peppra köttet och bryn bitarna ordentligt runt om i en stor järngryta. Lägg i löken och fräs tills den är mjuk. Pressa över citronen och fyll upp med vatten så att det precis täcker köttet. Låt puttra i 15 minuter. Skölj kikärterna väl. Hetta upp lite mer olja i en kastrull och fräs vårlök, persilja, kryddor och socker i ett par minuter under omrörning. Häll ned kryddblandningen och kikärterna i grytan med köttet, smula ner buljongtärningen och blanda ordentligt. Låt grytan småputtra i 45-50 minuter, rör om ibland och fyll på med vatten om det behövs. Smaka av sältan precis på slutet.

1 comment:

Ehsanologi said...

Detta blev dagens middagstips på Din Gata 100.6...

Fan vad kul att se att du har fått med lite persisk mat...

Givetvis länkar jag direkt till din blogg från vår hemsida.
www.sr.se/dingata
// e